Tomskis avati mälestusmärk küüditatud leedulastele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Täna avati Venemaal Tomskis mälestusmärk Leedu küüditatutele.

Leedu- ja venekeelse kirjaga «Leedu küüditatute ja poliitvangide mälestuseks» ning Leedu päikeseristi reljeefiga mälestusmärk avati NKVD uurimisvangla memoriaalmuuseumi juures asuvas haljakus, selle autor on kujur Tadas Gutauskas.

Pidulikul talitusel osales Leedu saadik Venemaal Remigijus Motuzas.

Selle mälestusmärgi avamisega püüab Leedu panustada ajaloomälu säilitamisse, mälestada kohasel viisil küüditatuid ja poliitvange, kasvatada kodanikutunnet ja tugevdada leedulaste ajalooteadvust. Mälestusmärgi püstitamist rahastasid Leedu valitsus ja välisministeerium.

Tomski oblast oli peamisi paiku, kuhu leedulasi aastatel 1941–1952 küüditati. Arhiiviandmetel küüditati Tomski oblastisse 1941. aastal 1309 leedulast, 1951–1952 umbes 4250, enamik neist saadeti metsatöödele ja kolhoosidesse, mõned ehitustele ja teid rajama.

1950. aastate alguses elas Tomskis umbes 3000 leedulast. 1957. aastal hakkasid nad rohkearvuliselt kodumaale naasma, kuid paljud ka jäid. Märgilisel viisil oli viimane Tomskisse küüditatu viimatine Kaunase peapiiskop-emeeritus Sigitas Tamkevičius, kes naasis Leetu alles 1988. aastal.

1991. aastal elas Tomskis umbes 800 leedulast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles