Kabul tervitas USA otsust suurendada vägesid Talibani vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Afganistan kiitis täna Washingtoni otsust suurendada USA sõjaväe rolli võitluses laieneva Talibani ülestõusuga, öeldes, et otsus aitab tõsta raskustes kohalike julgeolekujõudude lahinguvõimet.

Ühendriikide valitsuse otsusega antakse Afganistanis teenivatele USA sõduritele, kes on alates 2015. aasta algusest täitnud riigis väljaõppe- ja nõustamisülesandeid, volitused teha Talibani vastastes operatsioonides Afganistani julgeolekujõududega lähedasemat koostööd.

Otsus ei tähenda siiski Ühendriikide maavägede saatmist lahingusse Talibani vastu.

«Tervitame USA teadaannet suuremast seotusest terrorismivastase sõjaga Afganistanis,» ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja Daulat Waziri.

«Meil ei pruugi vaja minna rohkem maavägesid, ent me vajame USA instruktoreid ja nende abi meie õhujõudude varustamiseks. Nende seotus suurendab meie operatsioonide haaret kohapeal,» lausus ta.

USA kaitseministri Ashton Carteri sõnul tähendavad muudatused Afganistanis paiknevate Ühendriikide sõdurite senisest paremat kasutamist, selle asemel, et sündmustele lihtsalt reageerida.

«See on meie sealse lahingujõu mõistlik ja hea kasutamine,» ütles Carter. Tema sõnul ei hakka USA väed eesliinil Talibaniga võitlema, jäädes nõuandvasse rolli.

«Meie missioon on sama - aidata afgaanidel säilitada kontrolli oma riigi üle,» sõnas kaitseminister.

USA teadaanne langeb ajale, mil Afganistani rahvusarmee (ANA) üritab toime tulla rekordiliste inimkaotuste, deserteerumiste, sõdurite nappuse ja rea Talibanilt saadud sõjaliste tagasilöökidega.

«Tervitame samme, mida USA on meie strateegilise partnerina terrorismivastases võitluses rakendanud,» ütles presidendi pressiesindaja asetäitja Sayed Zafar Hashimi.

Afganistanis on praegu umbes 9800 USA sõdurit. 2011. aasta märtsis oli neid 100 000. Aasta lõpuks peaks Afganistani jääma 5500 Ühendriikide sõjaväelast.

USA on jätkanud Afganistanis õhurünnakuid terrorivõrgustiku Al-Qaeda ja sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu, kuid õhulöögid Talibani vastu peatati suures osas 2014. aasta lõpul, mis USA juhtud koalitsiooni lahingutegevus läbi sai.

Washingtonis mõistetakse üha paremini vajadust suurendada sõjalist abi Afganistani vägedele, kes on võitluses Talibani vastu jäänud hätta eriti riigi lõunaosas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles