Krimmis avati skulptuur poolsaare hõivamise tähistamiseks (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Ukrainale kuuluvas Krimmis avati täna poolsaare Venemaaga liitmise tähistamiseks pronkskuju relvastatud Vene sõdurist.

Pisut rohkem kui elusuurune skulptuur Krimmi suurima linna Simferopoli Vabaduse väljakul kujutab Kalašnikovi automaati ning rinnal laskemoonavööd kandvat sõdurit. Skulptuuril on ka väike tüdruk sõdurile lilli andmas ning kass jalgade juures nurrumas.

Eraldusmärkideta Vene sõdurid okupeerisid Krimmi poolsaare 2014. aasta veebruari lõpus ja märtsi alguses. Kohalikud hakkasid neid napisõnalisuse tõttu peatselt «viisakateks inimesteks» nimetama.

2014. aasta märtsi keskpaigas korraldasid kohalikud venemeelsed võimud kiiruga referendumi. Kohalike võimude sõnul toetas rahvas ülekaalukalt poolsaare liitmist Venemaaga.

Ukraina, Lääs ja suur osa rahvusvaheliselt kogukonnast on referendumi ning sellele järgnenud Krimmi ebaseadusliku annekteerimise hukka mõistnud.

«Me avame monumendi kuulsusrikastele Vene sõdalastele - kaasaegsele Vene sõdurile,» ütles tseremoonial Vene presidendi eriesindaja Krimmis Oleg Belavantsev.

Skulptuur näitab Vene sõdurite tugevust, rahulikkust, enesekindlust ja viisakust, sõnas ta.

Taiese autor on tuntud Vene skulptor Salavat Štšerbakov, kelle sõnul kehastab Vene sõdur Vene sõjaväge, väike tüdruk Krimmi rahvast ja kass seda, et rahulikku elu ei ole häiritud.

«Oli üks eesmärk: kaitsta rahvast, et ei tuleks veresauna,» ütles kujur vene vägede rolli kohta.

Skulptuur läks maksma viis miljonit rubla (76 500 dollarit) ja kulutused kaeti eraannetustega, edastas RIA Novosti.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles