BLOGI: USA leinab ajaloo suurima massitulistamise ohvreid (75)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs Florida osariigis Orlando geiööklubis toimus massitulistamine, hukkus vähemalt 50 inimest.
USAs Florida osariigis Orlando geiööklubis toimus massitulistamine, hukkus vähemalt 50 inimest. Foto: SCANPIX

USAs Florida osariigis Orlando kesklinnas avas relvastatud isik pühapäeva varahommikul tule geiklubis ja võttis pantvange, lisaks tulistajale hukkus vähemalt 50 ning haiglasse viidi 53 inimest.

20.47 FBI: Orlando tulistaja oli suure tõenäosusega radikaliseerunud

USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) direktori James Comey sõnul on uurijad internetis leitud informatsioonile tuginedes «väga kindlad», et Orlando klubitulistaja Omar Mateen oli vähemalt osaliselt radikaliseerunud.

Comey ütles esmaspäeval, et endiselt pole selge, kas Mateen kuulus äärmusvõrgustikku, ega ka see, missugusest rühmitusest ta inspiratsiooni sai.

«Me ei jäta ühegi kivi alt otsimata ja me töötame päeval ja ööl, et mõista selle kohutava ööni viinud teekonda,» lausus FBI direktor.

Comey sõnul uuris FBI Mateeni alates 2013. aasta maist järgmise kümne kuu jooksul.

20.25 Obama: Orlando rünnaku juhtimisest välismaalt ei ole selgeid tõendeid

USA president Barack Obama ütles esmaspäeval, et selle kohta, nagu oleks Floridas veresauna korraldanud tulistajat suunanud mõni võõrrühmitus, ei ole selgeid tõendeid.

President rõhutas ovaalkabinetis pärast kohtumist Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) direktori James Comey ja sisejulgeolekuministri Jeh Johnsoniga, et uurimine on alles algjärgus, kuid ütles, et esialgsetel andmetel hankis Orlando geiklubis 49 inimest tapnud 29-aastane Omar Mateen «erinevat äärmuslikku infot» internetist.

Obama ütles, et tulistaja motiiv on endiselt teadmata ning rünnak paistab olevat sarnane detsembri algul San Bernardinos 14 inimelu nõudnud veresaunaga.

Foto: SCANPIX

19:15 USA relvatootjate aktsiad on kasvavas trendis

Kuigi Orlando massimõrv võib karmistada relvakontrolli seaduseid on kahe suurima relvatootja Smith  Wesson'i ning Sturm Ruger & Co aktsiad on tõusnud vastavalt 10 ning 9 protsenti.

Relvamüüjate ennustuse kohaselt tormavad ameeriklased pärast Orlando insidenti relvapoodi ning tänase seisuga ongi relvatootjate aktsiad tõusnud.

Investorid spekuleerisid, et Pulse ööklubis aset leidnud veretöö võib viia range relvareformini. Selle reformi võimalus viibki inimesed poodi relva muretsema, eriti populaarsed on pool-automaadid nagu AR-15, mida kasutas ka Orlando tapaja Omar Mateen. The Guardian

18:51 Vaata ülemaailmseid austusavaldusi Orlando ööklubi tulistamise ohvritele:

18:08 Orlando mõrvari isa: «Homoseksuaalide karistamine tuleb jätta jumalale»

Täna Facebookis levinud videos tundis Omar Mateeni isa kaasa lahkunutele ning kutsus tapjat «heaks ja haritud pojaks».

Mateeni isa oli kurb, et poeg võttis gei kommuuni ründamise enda ülesandeks, õeldes, et see on «jumala kohustus karistada homoseksuaale».

Isa, kes on tuntud Afganistaani poliitika ringkondades, juhib telesaateid ning on avaldanud sümpaatiat Talibani vastu. AFP

17:47 Transseksuaal: Geivastane terrorist Omar Mateen oli minu sõber

Omar Mateeni keskkooliaegne sõber ütles, et kuigi terrorist sooritas suurima gei kommuuni vastase kuriteo USA pinnal, oli aegu kui tal oli geidest sõpru. The Daily Beast vahendab, et Mateen lõunatas regulaarselt restoranis, kus transseksuaal töötas ning käis isegi paari tema esinemist vaatamas.

Samuel King, kes tundis Mateeni juba keskkoolist kirjutas Facebookis: «Ma ei suuda uskuda, et tundsin seda tüüpi... me lõpetasime sama keskkooli 2004 aasta. Ta oli naljamees ja tol ajal ei olnud tal LGBT kommuuniga mingit probleemi.»

King ei näinud temas midagi homofoobset, pigem vastupidi, Mateen külastas tihti restorani, kus King ja mitmed tema kaastöötajad olid geid ja tal ei tundunud selle vastu midagi olevat. «Asi mis mind kõige rohkem hämmeldama paneb on see, et tegu oli geiklubiga, ütles King. «Sest ta tuli pidevalt siia [restorani] ja naeris meiega koos.»

17:20 Vaata Eddie Justice'i kirjavahetust enda emaga mõned hetked enne ööklubi tulistamise ohvriks langemist:

16.55 AFP graafik Ameerika Ühendriikide suurimatest massimõrvadest:

16:40 Imaam Syed Shafeeq Rahman Fort Pierce'i islamikeskusest räägib kokkupuutest massimõrvar Omar Mateeniga:

16.30 Vaata videokaadrit, mis on filmitud ööklubis esimeste laskude kõlades:

14.11 Näiteid USA ajalehtede tänahommikustest esikülgedest:

New York Times:

New York Daily News:

New York Post:

Chicago Tribune:

13.22 Vene välisministeeriumi pressiesindaja kurjustas internetikasutajatega

Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova kutsus Orlando tulistamise järel venelasi üles empaatiale.

Oma Facebooki-leheküljel kritiseeris Zahharova osasid internetikasutajaid järgmiselt: «Sellised kommentaarid, et «meie ei tunne Orlando ohvritele kaasa, sest nad olid geid,» on lihtsalt südant pahaks ajavad.»

Zahharova lisas ka, et ilma empaatiata on võimatu seista isegi kõige korrektsemate traditsiooniliste väärtuste eest.

12.35 Turvafirma G4S aktsia kukkus

USAs Orlando ööklubis 50 inimese tapmises kahtlustatav Omar Mateen töötas 2007. aastast peale turvafirma G4S, mille aktsia selle teate peale kukkus täna Londoni börsil üle seitsme protsendi.

G4S tunnistas eile õhtul, et Mateen on firmas töötanud 2007. aasta septembrist peale. Firma uuris mehe tausta 2007. aastal ja 2013. aastal, kuid midagi kahtlast ei leidnud. Samal ajal oli USA eriteenistusel FBI viimastel aastatel kahtlusi, et Mateenil võib olla sidemeid äärmuslastega.

G4S sai eelmisel aastal viiendiku käibest USAs. BNS

12.16 Pariisi linn postitas oma ametlikule Twitteri-kontole kaastundeavalduse. Sama pilti jagas ka Prantsumaa rahvuslik jalgpallimeeskond.

12.12 New York Times uurida, miks oli ohvreid sedavõrd palju.

Väljaanne New York Times uuris, miks ööklubitulistamise ohvrite arv oli sedavõrd suur. Meelelahutusasutus oli kõva muusikaga ning inimesi täis, seega ei saanud paljud külastajad koheselt aru, mis toimub.

Mateen jõudis aktiivselt tulistada kolm tundi, enne kui ta tapeti. See tähendab, et osa neist, kes alguses vigastada said, võisid saadud vigastustesse enne abi saamist surra.

Lisaks kasutas ründaja võimsat relva, mille ta oli küll seaduslikult soetanud. Sellist tüüpi .223 kaliibrised relvad on disainitud selliseks, et nendega saaks võimalikult lühikese ajaga võimalikult palju inimesi tappa.

11.27 Ülevaade - kuidas sündmused ööklubis aset leidsid?

Kell 2.02 -  ööklubis Pulse kõlavad esimesed lasud. Samal ajal on klubis 320 inimest, kes naudivad «Latin flavor» nimelist üritust.

Väljakutsele reageerib kolm politseinikku, kes avavad ründaja pihta tule, kuid viimane läheb tagasi klubisse, kus ta klubikülastajaid pantvangis hoiab. Pantvangikriisi asub lahendama umbes 100 politseinikku.

Kell 2.09 - Pulse postitab oma Facebooki lehele lühikese teksti: «Lahkuge kõik ööklubist ja jookske».

Umbes 2.22 - Tulistaja helistab häirekeskusesse ning väidetavalt vannub truudust ISISele. USA meedia andmeil oli ta ka Bostoni maratoni pommimehi maininud.

3.58 - Orlando politseijaoskond postitab Twitterisse pildi sündmuskohast ja palub inimestel piirkonda mitte tulla.

Umbes kell 5 - SWAT üksuse liikmed sõidavad relvastatud sõidukiga klubiukse maha ning umbes 30 inimest saab väljuda. Samal ajal lasevad politseinikud mõrvari maha.

7.15 - Orlando politseijaoskonna ülem teatab, et peagi on oodata pressikonverentsi. Esialgselt on teada  vaid seda, et on palju kannatanuid.

10.15  - Võimud teatavad ründaja nime. Samuti saab selgeks, et massitulistamises hukkus 50 inimest ja viga sai vähemalt 53 inimest.


11.17 Mitmel pool USAs mälestatakse jõhkra veretöö ohvreid.

Foto: Scanpix.
Foto: Scanpix. Foto: Beck Diefenbach/REUTERS
Foto: Scanpix.
Foto: Scanpix. Foto: STEPHEN LAM/REUTERS

11.10 Maailma liidrid, nende seas USA president Barack Obama, paavst Franciscus ja Briti kuninganna Elizabeth II mõistsid veresauna hukka. Vaata veel.

09.21 Ehkki Donald Trump kasutas ründaja võimalikku sidet äärmuslusega juba ära enda presidendikampaanias, kinnitavad USA võimud, et praegu veel ei viita miski sellisele seosele.

«Pole veel mingeid tõendeid, et see oli otseselt või kaudselt seotud ISISega. Nii palju, kui me praegu teame, oli tema ainuke seos see tõotus, mis ta veresauna ajal tegi,» ütles anonüümsust soovinud USA terrorismivastase võitluse ametnik Reutersile.

09.05 Massimõrva ohvrite mälestamiseks kustutati ikoonilisel maamärgil Empire State Buildingul enamik tulesid. Täna öösel läidetakse USA lipuvärvidesse Pariisis asuv Eiffeli torn.

Foto: Scanpix.
Foto: Scanpix. Foto: SCANPIX

03.45 USA vabariiklaste eeldatav presidendikandidaat Donald Trump kasutas Orlando veresauna pühapäeval kohe oma valimiskampaanias ära.

«Tänases kõnes ei soostunud president (Barack) Obama isegi kasutama sõnu radikaalne islam. Ta peaks ainuüksi sel põhjusel ameti maha panema,» kirjutas Trump ajalehes Washington Post.

«Kui (demokraatide peaaegu kindel presidendikandidaat) Hillary Clinton ei suuda pärast seda rünnakut ikka veel öelda radikaalne islam, siis peaks ta presidendivalimistest kõrvale jääma,» lisas ta. Loe lisaks.

01.50 «Meie palvetest ei piisa, et lõpetada sellised arutud massitulistamised. Vägivald ei ole normaalne ja see, et võetakse sihiks meie lesbid, geid, biseksuaalid ja transseksuaalid, on lihtsalt õel ja häbiväärne,» ütles USA asepresident Joe Biden oma avalduses.

01.27 ABC News'i teatel on praeguseks tuvastatud seitse ohvrit. Kõik seni tuvastatud hukkunud on mehed vanuses 22-36 aastat.

01.19 Ööklubi omanik Barbara Poma teatas, et ta on murtud ööklubis aset leidnud «kohutavate sündmuste» tõttu, ja avaldas kaastunnet hukkunute lähedastele. «Palun teadke, et ma leinan koos teiega.»

00.41 Iisraeli pealinnas Tel Avivis süütasid LGBT ühingu liikmed küünlad, et mälestada Floridas hukkunuid.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: Oded Balilty/AP

23.35 USA demokraatide tõenäoline presidendikandidaat Hillary Clinton lükkas seoses massitulistamisega edasi esimese ühise kampaaniaürituse president Barack Obamaga. Clinton pidi esialgsete plaanide järgi ilmuma koos Obamaga Wisconsinis kampaaniaüritusele kolmapäeval.

22.53 ATFi andmetel ostis Mateen massitulistamisele eelnenud nädalal neli tulirelva. 

Orlando tulistajate meelespidamine.                                                       Foto: Scanpix
Orlando tulistajate meelespidamine.                                                       Foto: Scanpix Foto: CARLO ALLEGRI/REUTERS

22.21 FBI kinnitas, et Orlando tulistaja on Omar Mateen. Samuti öeldi, et Mateeni on agentuuri poolt varem kaks korda üle kuulatud. Mees ei olnud FBI sõnul siiski uurimise ega jälgimise all.

22.11 Orlando keskhaigla: «Meie haiglas on ravil 43 kannatanut, neist 26 on juba opereeritud.»

21.56 Terroriakti ohvritele on kaastunnet avaldanud ka Demokraatide arvatav presidendikandidaat Hillary Clinton ja tema parteikaaslane Bernie Sanders. «Tegu oli terroristliku rünnakuga, kuid ka vihateoga seksuaalvähemuste vastu,» sõnas Hillary Clinton.

21.44 ISISe meediakanal Amaqi sõnul oli Orlando rünnaku taga ISIS.

21.28 Sotsiaalmeedias levivad fotod Valges Maja poolde masti langetatud lipust, et leinata Orlando massitulistamises hukkunud inimesi. Obama sõnul on vahejuhtum kainestav meeldetuletus, et rünnak ühe ameeriklase vastu on rünnak kõigi ameeriklaste vastu. 

USA president Barack Obama Orlando massitulistamise järel kõnet pidamas. Foto: Scanpix
USA president Barack Obama Orlando massitulistamise järel kõnet pidamas. Foto: Scanpix Foto: Manuel Balce Ceneta/AP

21.07 Obama sõnul uurib FBI massitulistamist kui terrorismi- ja vihaakti.

FBI agent Ron Hopper pressikonverentsil Orlando massitulistamise sündmuskohal.       Foto: Scanpix
FBI agent Ron Hopper pressikonverentsil Orlando massitulistamise sündmuskohal.       Foto: Scanpix Foto: KEVIN KOLCZYNSKI/REUTERS

20.56 Vaata otse Obama kõne Orlando tulistamise kohta.

20.47 Los Angeleses peeti hommikul kinni relvastatud mees, kelle autost leiti ka võimalikke lõhkeseadeldisi. Mees olevat olnud teel West Hollywood'is toimuvale geiparaadile.

Praegusel hetkel pole teada, kas kinni peetud mees on kuidagi seotud Florida osariigis geiklubis 50 inimest tapnud ründajaga.

20.44 Fotod Omar Mateeni Myspace'i kontolt:

Foto: myspace

20.33 Kes on arvatav massitulistaja Omar Mateen?

29-aastane kahtlusalune oli FBI-le ametnike sõnul teada- üks sadadest isikutest, kes on agentuuri jälgimise all. Teda kahtlustati kahe ametivõimu kinnitusel ISISega koostöös.

20.12 NBC teatel olevat Omar Mateen enne rünnakut helistanud hädaabisse ja vandunud truudust terrorirühmitusele Islamiriik.  Mateen oli oma jutus viidanud ka Bostoni terrorirnnaku korraldanud Tsarnaevi vendadele. Massimõrvani viis Mateeni pere hinnangul kirglik viha seksuaalvähemuste vastu.  

Pommirühm Omar Mateeni väidetava elukoha juures kontrollimas, kas hoones leidub lõhkeseadeldisi. Foto: Scanpix
Pommirühm Omar Mateeni väidetava elukoha juures kontrollimas, kas hoones leidub lõhkeseadeldisi. Foto: Scanpix Foto: JOE RAEDLE/AFP

19.58 Kohaliku meedia sõnul hukkunute arv tõenäoliselt kasvab. Praeguste andmete kohaselt on surnud 50 inimest

19.44 Florida kuberner Rick Scott rünnakust: «See oli selgelt terroriakt.» 

19.37 Orlando väidetava klubitulistaja endine abikaasa ütles Washington Postile antud intervjuus, et mees oli vägivaldne ja vaimselt ebastabiilne. «Ta peksis mind. Ta tuli koju ja hakkas mind lihtsalt peksma, sest pesu polnud pestud või muu taolise asja pärast,» rääkis anonüümseks jääda soovinud naine.

19.30 FBI pressiesindaja ütles, et ründajal tundus olevat kalduvusi radikaalse islami ideoloogia poole.


Tulistamise ohvrite kohta on praegu teada, et hukkus 50 ja 53 inimest sai vigastada. Rünnak sai alguse kell 2 hommikul (Eesti aja järgi kell 9). 

Kella 5 paiku kohaliku aja järgi puhkes pantvangiolukord, millele järgnes tulevahetus politseiga. Korrakaitsjad lasid seejärel väidetava massimõrtsuka Omar Mateeni maha.


19.18 Veel üks foto väidetavast tulistajast.

19.09 Telekanal NBC sai kontakti väidetava tulistaja isaga, kelle sõnul oli Mateeni hiljuti vihastanud see, kui ta nägi tänaval geipaari. Mateeni isa lükkas ümber väited nagu oleks tulistamine seotud religiooniga.

Ükski terrorirühmitus pole seni rünnaku eest vastutust võtnud.

Politsei Omar Mateeni vanemate maja juures. Foto: Scanpix
Politsei Omar Mateeni vanemate maja juures. Foto: Scanpix Foto: USA TODAY Network/USA TODAY Network/Sipa USA

19.03 Florida korrakaitseosakonna juhtiva eriagendi Danny Banksi sõnul peetakse juhtunut terroriaktiks. Võimud üritavad välja selgitada, kas tegemist oli sise- või välisterrorismiga ning kas tulistaja tegutses üksi, lisas ta.

Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) eriagendi Ron Harperi sõnul uuritakse juhtunut n-ö iga nurga alt. Vastuseks küsimusele, kas on põhjust arvata, et juhtunul on seos islamiäärmuslusega, lausus Harper: «Meil on viiteid, et see üksikisikul võis kalduda selle konkreetse ideoloogia poole, kuid kindlalt me seda öelda ei saa.»

18.59 Sotsiaalmeedias jagatakse fotot väidetavast tulistajast Omar Mateenist.

18.48 CBS teatas politsei allikatele tuginedes, et massimõrtsukas oli 29-aastane Omar Mateen, kes on USA kodanik. Tema vanemad on pärit Afganistanist. 

Esialgsete andmete kohaselt pole tal kriminaalset minevikku ja praegu uuritakse, kas ta on seotud islamistlike terrorirühmitustega

18.43 Orlando politsei avaldas foto ühe korrakaitsja kiivrist, mida ründaja oli tulistanud. Korrakaitsjate sõnul päästis kiiver mehe elu.

17.40 «Oleme hoone läbi töötanud ning suure kurbusega pean teatama, et lisaks tulistajale ei hukkunud mitte 20, vaid vähemalt 50 inimest,» lausus Orlando meer Buddy Dyer. Varasemal teatel oli hukkunuid umbes 20. «Haiglasse on viidud veel 53 inimest,» lisas Dyer.

17.33 BBC andmetel on surma saanud juba vähemalt 50 inimest maakonnas on välja kuulutatud eriolukord. CNNi andmetel on veel vigastatuid vähemalt 53. 

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: STEVE NESIUS/REUTERS

17.04 USA Ametivõimud nimetavad täna varahommikul toimunud sündmust Orlando geiklubis riigi ajaloo suurima ohvritehulgaga massitulistamiseks.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

14.28 Ametivõimude sõnul osales tulevahetuses 9 politseinikku, kannatada sai neist 1- mehe elu päästis kaitsevarustus. 

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

14.05 Politsei kinnitusel oli klubis tegemist massitulistamisega. Ka tulistaja ise on surnud, viga saanute arvu ja juhtunu põhjust ei ole avaldatud.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

12.50 Pealtnägijate sõnul viidi ööklubist haiglasse vähemalt 40 inimest 

Politsei ei ole viga saanute kohta ametlikku teadet avaldanud, kuid pealtnägijate videote ning sotsiaalmeedias avaldatud teadete kohaselt on kannatanuid haiglasse viidud vähemalt 40.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

12.00 Politsei on klubi ümbritsevad tänavad sisse piiranud. Pealtnägijate sõnul on klubi ümbruses näha relvadega korrakaitsjaid ja pommikoeri. 

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: USA TODAY Network/USA TODAY Network/Sipa USA

Politsei sõnul sõnul olid mees ja tema auto varustatud ka lõhkeseadeldisega. 

Orlando ümbruses on palutud abi kõigilt veredoonoritelt, kuna suur puudus on O negatiivse ja AB veregruppide verest. 

Tulistajaga kaasas olnud lõhkeseadeldised on politsei sõnul kahjutuks tehtud. 

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Ka USA president Barack Obamat on Orlandos juhtunuga kurssi viidud ja ta avaldas kaastunnet kõigile ohvrite lähedastele. 

Ründaja oli relvastatud automaadi, käsitulirelva ning ühe seadmega, lausus Orlando politseiülem John Mina. Võimud tegid ööklubis n-ö kontrollitud plahvatuse ründaja tähelepanu kõrvalejuhtimiseks, lisas politseiülem.

Mina sõnul puhkes tulevahetus ründaja ja klubis töötanud politseiniku vahel. Seejärel liikus ründaja klubisse ja võttis kohaliku aja järgi umbes kell 2 pantvange.

Kolm tundi hiljem otsustas politsei eriüksus SWAT pantvangiolukorra lõpetada ja tungida inimeste päästmiseks hoonesse. Ründaja hukkus eriüksuslastega puhkenud tulevahetuses.

Kommentaarid (75)
Copy
Tagasi üles