SIPRI: USA ja Venemaa vähendavad tuumaarsenali (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumarelvakatsetus Bikini atollil 1946. aastal
Tuumarelvakatsetus Bikini atollil 1946. aastal Foto: Reuters / Scanpix

Maailma kaks suurimat tuumarelvariiki USA ja Venemaa vähendavad aeglaselt oma tuumarelvaarsenali, kuid moderniseerivad samal ajal oma tuumavõimekust, ütles Stockholmi Rahvusvaheline Rahu-uuringute Instituut (SIPRI) esmaspäeval.

Üheksal riigil -- USA-l, Venemaal, Suurbritannial, Prantsusmaal, Hiinal, Indial, Pakistanil, Iisraelil ja Põhja-Koreal -- oli 2016. aasta alguses ühtekokku 15 395 tuumalõhkepead. Aasta varem oli see number 15 850.

"Globaalsed tuumarelvakogused on vähenenud alates nende tipnemisest ligi 70 000 tuumalõhkepea tasemel 1980. aastate keskel. Langus on olnud peamiselt kärbete tõttu, mida on teinud Venemaa ja USA tuumajõud," kirjutasid Shannon Kile ja Hans Kristensen oma raportis.

Vähenemine on leidnud aset kolme tuumarelvade piiramise lepingu raames alates 1991. aastast, samuti maailma kahe peamise tuumariigi ühepoolsete sammude tulemusena.

"Nende (kahe riigi) vähendamised tunduvad olema aeglustunud võrreldes aastakümne taguse ajaga," märkisid eksperdid.

Venemaal oli selle aasta alguses hinnanguliselt 7290 tuumalõhkepead ja USA-l 7000. Nendel kahel riigil on 93 protsenti maailma tuumarelvadest, kirjutasid Kile ja Kristensen SIPRI raportis.

Venemaale ja USA-le järgnevad Prantsusmaa (300 tuumalõhkepead), Hiina (260), Suurbritannia (215), Pakistan (110-130), India (100-120), Iisrael (80) ja Põhja-Korea (10). Viimase kohta ei ole täpseid andmeid.

"Ükski tuumarelvi omavatest riikidest ei ole valmis loobuma oma tuumaarsenalist lähitulevikus," ütles SIPRI, märkides, et USA-s ja Venemaal on toimumas "ulatuslik ja kallis tuumarelvade moderniseerimise protsess".

SIPRI hoiatas, et Pakistan võib järgmise aastakümne jooksul oma tuumaarsenali märkimisväärselt suurendada, et seista vastu oma rivaali India ülekaalule tavarelvastuses. India tegutseb aga aktiivselt oma tuumarelvavõimekusega raketiprogrammi kallal.

SIPRI hinnangul on väljavaated tõelistest edusammudest tuumadesarmeerimise suunal endiselt tumedad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles