Orlando rünnak: mida me praeguseks teame

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orlando ohvrite mälestamine Austraalias Sydney' linnas.
Orlando ohvrite mälestamine Austraalias Sydney' linnas. Foto: SCANPIX

USAs Orlandos on kell enne kaheksat hommikul ning uurijad on öö otsa pingsalt töötanud, et eile varahommikul toimunud tulistamise detaile kindlaks teha.

Briti väljaanne Guardian võttis kokku selle, mida me toimunu kohta praeguseks teame:

  • Ründajaks oli Omar Mateen, kes tappis 50 inimest ja haavas veel 53 ööklubikülastajat, neist paljud said tõsiseid vigastusi. Rünnak toimus Florida osariigis Orlando linnas öölokaalis nimega Pulse. Pärast tunni aja pikkust tulevahetust vallutas politsei hoone tormijooksuga, tappis ründaja ja päästis peaaegu 30 pantvangi.
  • Äärmusrühmitus Islamiriik (ISIS) teatas oma uudisteportaali kaudu, et nende võitleja korraldas rünnaku. Hiljuti kordasid nad teadet oma raadiokanalil. Siiski on USA võimud teatanud, et otseseid seoseid Mateeni ja ISISe või mõne muu terroriühenduse vahel pole nad leidnud.
  • Mateen soetas rünnakus kasutatud vintpüssi ja püstoli möödunud nädalal seaduslikult, teatas USA alkoholi-, tubaka- ja relvaamet. Paljudes tekitab küsimusi, miks ta relvi osta sai, kuigi oli väidetavalt olnud FBI huviorbiidis.
  • 50 rünnakus surma saanud inimesest on praeguseks tuvastatud 48.

  • Politsei täpsustas ka täna hommikul, et ohvreid oli kokku 49 ning 50 surmasaanu sekka loeti ka ründaja. Noorim ohver oli 20-aastane ja vanim 50.

  • Mateeni eksabikaasa teatel on ta juhtunust arusaadavalt häiritud. Lisaks rääkis naine meediale, kuidas Mateen peksis teda ja hoidis kodus kinni, kui nad veel abielus olid. Abielu jäi lühikeseks, naise sugulased toimetasid ta minema.
  • Barack Obama kuulutas toimunu terrorirünnakuks ja vihateoks. «Me peale otsustama, kas see on sellist tüüpi riik, mida me tahame, et ta oleks. Aktiivselt mitte midagi teha on ka otsus,» sõnas ta.  
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles