Emmet Tuohy: «Orlando tulistamisel võib olla mõju valimistulemustele»

Karl Oskar Villsaar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Idapartnerluse Keskuse vanemteadur Emmet Tuohy
Eesti Idapartnerluse Keskuse vanemteadur Emmet Tuohy Foto: Eesti Idapartnerluse Keskus

Pühapäeva varahommikuse Orlando tulistamise taustal on sõna võtnud nii demokraadid kui ka vabariiklased, küll aga on adresseeritud erinevaid probleeme. Eesti Idapartnerluse Keskuse vanemteadur Emmet Tuohy sõnul on «Orlando tulistamist  üritanud kasutada poliitilistes sõnumites mõlemad parteid.»

«Vabariiklaste poolelt on vähemalt Donald Trump adresseerinud juhtumit ütlusega «mul oli terve aeg õigus radikaalse islamiterrorismi suhtes». Lisaks teistele kommentaaridele postitas Texase asekuberner (Twitteris - toim) piibli värsi «külvad, mida lõikad» viidates sellega homofoobiale. Teisalt on ka sagenemas väljaütlemised, mis taotlevad relvakontrolli ja relva omamise reformi. Seega mõlemad pooled proovivad kasutada juhtunut, et enda ideid väljendada.»

«Demokraatliku partei liikmed, näiteks Elizabeth Warren ja Barack Obama on oma väljaütlemistes rõhutanud relvakontrolli vajadust. Demokraatide väljaütlemised on vähem ekstreemsed, kuid sündmustele reageeriti samuti koheselt kommentaaridega.»

Küsimusele, kas sündmusel on mõju valimistulemustele, arvas Tuohy: «See on võimalik. Poliitikaanalüütikute sõnul, kui suureneb viharünnakute hulk, siis kindlasti on oht ksenofoobia suurenemisele Ühendriikides. Samuti võib see kasvatada Trumpi toetust, kuna ta on tugev motivaator, kes suudab inimesi kokku ajada.»

«Sellegipoolest ei ole see lihtne ülesanne. Ta on populaarne teatud ühiskonnagruppide seas. Tal on negatiivne imidž afro-ameeriklaste ja latiinode hulgas, seega peab ta maksimeerima vanemate valgete inimeste, eriti nende kellel ei ole kolledži kraadi, valimisaktiivsust. Orlando rünnakute kasutamine on üks võimalus, kuidas seda teha.»

Emmet Tuohy arvas, et valijad ei muuda enda arvamust, küll aga võib valijate hulk kasvada. «USAs on valimisaktiivsus palju madalam kui enamikes teistes arenenud tööstusriikides. Võib-olla 50% registreeritud valimisõiguslikest inimestest tuleb valima. Kasvatades seda arvu enda toetajate hulgas on palju suurem võimalus valimiste võitmiseks.»

«Seal on palju ruumi arenguks, sest enamik inimesi lihtsalt ei hääleta, eriti praeguses olukorras, kus mõlema kandidaadi vastu on negatiivseid arvamusi. Trumpil tema sõnavõttude tõttu ja Hillary't peetakse ebasümpaatseks ning paljud tema enda  parteist on pettunud eelvalimiste tulemusega, eriti need kes toetasid Bernie Sandersit.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles