Pakistani vaimulikud kuulutasid aumõrvadele fatwa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma tütre surnuks põletanud ema Perveen Bibi.
Oma tütre surnuks põletanud ema Perveen Bibi. Foto: AFP/SCANPIX

Mõjukas Pakistani islamivaimulike grupeering andis välja fatwa ehk ametliku islamiseadluse, millega mõistab hukka riigis viimasel ajal palju vastukaja tekitanud aumõrvad.

Sunniitlik Itehadi Nõukogu kuulutas, et säärased tapmised kujutavad endast «suurt pattu». «Tundub, et me liigume barbaarsuse ajastu poole,» avaldas rohkem kui sadat vaimulikku ühendav nõukogu oma pöördumises. «Naiste põletamine oma soovi järgi abiellumise tõttu on islamiõpetuse vastu,» kirjutasid vaimulikud. Avaldus kutsus üles võime aumõrvades osalenud tapjaid karistama.

Eelmisel nädalal põletas üks Lahores elav ema elusalt surnuks oma teismelise tütre Zeenat Bibi – neiu abiellus mehega, kes ei pälvinud tema heakskiitu. Igal aastal tapetakse oma sugulaste poolt Pakistanis ligi sada naist, et kaitsta nende «au». Enamus süüdlasi ei jõua kunagi kohtu alla.

Peaminister Nawaz Sharif lubas aumõrvad riigist välja juurida ning suhtuda Bibi mõrva täie tõsidusega. Ent juba samal ajal tapetii riigis üks teine paar selle eest, et nad abiellusid ilma perekonna nõusolekuta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles