Läti TV3: Lužkov taotleb Lätist elamisluba

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juri Lužkov
Juri Lužkov Foto: SCANPIX

Moskva endine linnapea Juri Lužkov taotleb Läti telekanali TV3 andmetel Lätist elamisluba, Lužkovi abikaasale Jelena Baturinale kuuluv firma Inteko neid väiteid ei kommenteeri.

Telejaama andmetel viis Lužkov taotluse eelmise aasta lõpus Läti Venemaa saatkonda, vahendas Lenta.ru.

Eksmeer maksis Rietumu Banka ära juba ka vajaliku 200 000 latti ehk 4,40 miljonit krooni. Lisaks kuulub Lužkovile Lätis Jurmalas kinnisvara.

Siseminister Linda Murniece ütles, et esmalt tuleb selgitada välja Lužkovi rahaallikas ja selleks on vaja teha koostööd Venemaaga.

«Korrakaitsejõud kontrollivad ka ühte teist Lužkoviga seotud informatsiooni ja ma arvan, et nendest või muudest juriidilistest põhjustest peaks piisama, et leida alus ja seda luba mitte väljastada,» ütles minister TV3-le.

Eelmise aasta 1. juulist hakkasid Lätis kehtima immigratsiooniseadusesse tehtud parandused. Nende järgi võib välismaalane taotleda elamisluba, kui ta omab kinnisvara (50 000 - 100 000 lati väärtuses) või ta registreeris Lätisse firma või kandis pangaarvele Lätis 200 000 latti.

«Me ei kommenteeri neid väiteid,» ütles Interfaxile Inteko pressiteenistuse ülem Gennadi Terebkov.

Uudisteagentuuri allikas, kes on situatsiooniga tuttav, kinnitas, et Lužkov taotleb tõesti Lätist elamisluba. «Lužkovil on seda staatust vaja, et takistamatult sõita Euroopa Liidu maadesse,» lisas ta.

Praegu reisib Lužkov ringi mitmekordsete viisadega.

Allika sõnul ei kujune elamisloa saamine lihtsaks, kuna Lužkov on korduvalt ja teravalt kritiseerinud Läti võime seoses venelastest vähemuse olukorraga Lätis.
Augustis 2010 ütles ta, et vene keel peab Lätis saama teiseks riigikeeleks.

Vene president Dmitri Medvedev vallandas ligi 18 aastat Moskvat juhtinud Lužkovi mullu septembri lõpus, põhjendades otsust usalduse kaotusega.

Möödunud aasta lõpus kirjutas Vene meedia, et Lužkov taotleb Briti viisat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles