Pinged Prantsusmaal ei leevene

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Demonstrant eile Pariisis.
Demonstrant eile Pariisis. Foto: SCANPIX

Eilne päev Prantsusmaal ei möödunud üksnes jalgpalli EMi finaalturniiri alagrupimängude tähe all, sest vastuoluline tööjõureform tõi taas tuhanded inimesed Prantsuse linnade tänavatele meelt avaldama.

Üleriigilise meeleavalduse organiseerinud seitse ametiühingut lubasid suurimat väljaastumist alates märtsist, mil protestid alguse said, lootes, et ainuüksi pealinnas tuleb tööjõureformist loobumist nõudma rohkem kui miljon inimest.

Eile õhtuks polnud meeleavaldajate täpne arv teada ning hinnangud selle kohta erinevad sageli kümneid kordi – näiteks väidavad ametiühingud, et enne eilset suurimal, 31. märtsi protestipäeval osales 1,2 miljonit, politsei väitel aga 390 000 demonstranti. Ometi hinnati Prantsuse meedias eilset protestipäeva senistest kõige pingelisemaks.

Ärevaimad sündmused leidsid aset Pariisis, kus toimusid kokkupõrked korrakaitsjate ja mitmesaja huligaani vahel. Pisargaasi ja veekahureid kasutanud politsei teatas vähemalt 16 inimese kinnipidamisest, vigastatuid oli väljaande Le Parisien andmetel üle veerandsaja. Pealtnägijad kirjeldasid nähtut linnalahingutena.

Lisaks pealinnale toimusid suuremad meeleavaldused veel Marseille’s, Lyonis, Toulouse’is ja Rennes’is. Jätkuvate streikide tõttu oli endiselt häiritud rongi- ja lennuliiklus, tööseisakuga liitusid ka Eiffeli torni ja Versailles’ lossi töötajad.

Ametiühingud hoiatavad, et kui nende nõudmisi ei täideta, korraldatakse 23. ja 28. juunil uued üleriigilised protestipäevad. Samuti nõuavad nad kohtumist president François Hollande’iga, Elysée paleest pole ametiühingute väitel aga vastust saadud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles