Vene häkkerid püüdsid varastada demokraatide andmeid Trumpi kohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: SCANPIX

Venemaa võimudega seotud häkkerid püüdsid ulatusliku küberrünnaku käigus varastada demokraatide aastate jooksul kogutud infot Ühendriikide presidendiks pürgiva vabariiklase Donald Trumpi kohta, teatasid USA allikad.

Häkkerite üheks sihtmärgiks oli demokraatide rahvuskomitee (DNC) arvutivõrk. Komitee juht Debbie Wasserman Schultz märkis, et tegemist oli tõsise intsidendiga ning rünnak löödi tagasi küberfirma CrowdStrike abiga.

Erakonna väitel isiklikke või finantsandmeid rünnaku käigus ei varastatud, küll aga said ründajad lugeda kogu kirjavahetust. Erakonna kinnitusel ei langenud häkkerite saagiks isiklikku infot ega tekitatud ka finantskahju, mis nende hinnangul näitab, et ründajate eesmärgiks polnud majandusliku kasu saamine, vaid luuretegevus. Samas pole erakond kommenteerinud, kas nende kogutud andmed Trumpi kohta langesid häkkerite saagiks või mitte.

Rünnakust esimesena kirjutanud Ühendriikide päevaleht Washington Post kirjutas, et osadel häkkeritel oli juurdepääs DNC võrgule umbes aasta. Aprillis saadi rünnakule aga jälile ning nädalavahetusel tehtud puhastustöö käigus olevat kõik häkkerid välja tõrjutud.

Dmitri Peskov. Foto: SCANPIX
Dmitri Peskov. Foto: SCANPIX Foto: Sputnik/Scanpix

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov eitas igasugust seotust küberrünnakuga. «Ma välistan täielikult võimaluse, et [Venemaa] valitsus või valitsusasutused on sellega seotud,» märkis Peskov eile Moskvas ajakirjanikele.

Küberjulgeolekule keskendunud ettevõte CrowdStrike on aga kindel, et rünnak lähtus just Venemaalt ning selle korraldanud kaks eraldiseisvat rühmitust on seotud Vene julgeolekuteenistustega. Teadaolevalt üks neist tegutseb sõjaväeluure GRU ning teine julgeolekuteenistuse FSB käsul. Mõlemad grupeeringud on ka varem korraldanud rünnakuid Ühendriikide valitsusasutuste vastu.

CrowdStrike nimetas rünnaku eesmärgiks poliitilist ja majanduslikku luuret. Samas ei osanud ettevõte veel öelda, kuidas häkkerid täpsemalt arvutivõrku tungisid. Ettevõtte detailset infot rünnaku kohta saab lugeda inglise keeles siit.

Washington Posti andmetel polnud demokraatide rahvuskomitee ainus rünnaku sihtmärk. Teadaolevalt ründasid häkkerid ka Ühendriikide presidendiks pürgiva demokraadi Hillary Clintoni ning ka tema pearivaali Trumpiga seotud arvutivõrkusid, samuti teisi vabariiklastega seotud arvuteid. Ka nende rünnakute tulemuste kohta puudub esialgu info.

Clinton ütles juhtunut kommenteerides, et teadaolevalt tema kampaaniat rünnakud ei puudutanud. Trumpi meeskond suunas küsimused aga edasi Ühendriikide julgeolekuteenistusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles