Kaitseminister: Suurbritannia saab vetoga takistada ELi armee teket

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti sõdurid NATO õppustel Rumeenias.
Briti sõdurid NATO õppustel Rumeenias. Foto: SCANPIX

Suurbritannial on lõplik vetoõigus mis tahes plaanide üle Euroopa Liidu sõjaväe loomiseks, ütles kaitseminister Michael Fallon täna.

ELi välispoliitikajuhi Federica Mogherini väidetav ettepanek sellise sõjalise struktuuri loomiseks tekitab Suurbritannias enne 23. juuni ELi liikmesusreferendumit poleemikat.

Viimaste arvamusküsitluste kohaselt näib olevat väike edumaa Ühendkuningriigi EList lahkumist toetaval leeril, mis on lubanud lõpetada igasuguse ELi sekkumise Suurbritannia siseasjadesse.

«Suurbritannial on lõplik vetoõigus igale sammule Euroopa armee suunas. Sellist ettepanekut ei ole tehtud,» ütles Fallon Brüsselis NATO kaitseministri kohtumise kõrvalt ajakirjanikele.

«Sõjavägi on liikmesriikide suveräänsuse keskne osa ja ma ei ole kuulnud Prantsusmaalt või Saksamaalt sellele ideele mingit toetust. Ma ei näe kedagi, kes tahaks, et nende vägesid kontrolliks Brüssel,» lausus Briti kaitseminister.

Falloni sõnul on koostöö raskuskese kindlalt ELi liikmesmaade vahelisel koostööl, nagu näitavad jõupingutused ebaseaduslike migrantide voolu peatamiseks ning relvaembargo jõustamiseks valitsusvastastele mässulistele Liibüas, mille ÜRO äsja heaks kiitis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles