Iraan pöördus USA poolt külmutatud varade osas ÜRO poole

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahupalee Haagis on Rahvusvahelise Kohtu ametlik esindus.
Rahupalee Haagis on Rahvusvahelise Kohtu ametlik esindus. Foto: Alexey Filippov/Sputnik

Iraan pöördus USA ülemkohtu poolt külmutatud varade osas ÜRO peamise kohtuorgani poole Haagis, teatas kolmapäeval kohtu esindaja.

"Iraanil ja Iraani riigiettevõtetel on õigus kaitsele USA kohtute jurisdiktsiooni eest," kirjutati Teherani kaebuses.

Kaebus puudutab umbes kahte miljardit USA dollarit, mille kohta Ühendriikide kohus otsustas, et see läheb väljamaksmiseks ohvritele, kes on viga saanud terrorirünnakutes, mille mahitamises süüdistatakse Teherani.

Rahvusvaheline Kohus (ICJ) rajati pärast Teist maailmasõda, 1946. aastal ja see koosneb 15 kohtunikust, kes valitakse ametisse üheksaks aastaks. Kohtul on otsustusõigus riikidevahelistes tülides ja teda peetakse sõltumatuks vahemeheks naabrite omavaheliste lahkhelide puhul.

Teheran protesteeris nädalapäevad tagasi terrorismi toetava riigi nimetuse vastu, öeldes, et tegelik süüdlane on hoopis USA liitlane Saudi Araabia.

Iraani välisministeerium tõi esile riigi rolli Iraagis, kus ta toetab USA juhitavast koalitsioonist sõltumatult äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu võitlevaid valitsusvägesid, ja nimetas Süüriat, kus Iraan toetab president Bashar al-Assadi režiimi võitlust džihadistide ja teiste mässajatega, kellest osal on Saudi Araabia toetus.

Washington "suleb silmad Saudi Araabia ja oma teiste liitlaste laialdase poliitilise ja finantstoetuse ees sellele kurjakuulutavale nähtusele maailmas", ütles Iraani välisministeeriumi pressiesindaja Hossein Jaber Ansari uudisteagentuurile IRNA.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles