Orlando tulistaja võttis rünnaku ajal ühendust kohaliku telekanaliga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omar Mateen.
Omar Mateen. Foto: Reuters/ScanPix

Orlando kohaliku telejaama sõnul võttis pühapäeva varahommikul geiööklubis massitulistamise korda saatnud Omar Mateen enne tulevahetust klubisse tunginud politseiga nendega ühendust, kinnitamaks, et on rünnaku eest vastutav.

Helistaja ütles temaga rääkinud produtsendile, et sooritas rünnaku äärmusrühmituse ISIS nimel. News 13 produtsent Matthew Gentili sõnul toimus telefonikõne umbes 45 minutit pärast rünnaku algust.

«Kell oli 2.45 öösel, kui ma sain kõne väidetavalt Orlando tulistajalt,» rääkis Gentili. «Vastasin telefonile nagu ikka: «News 13, Matt kuuleb».» Teisel pool telefoni rääkis mees, kes küsis: «Kas sa tead tulistamisest?» Jätkates: «Mina olen tulistaja. See olengi mina. Mina olengi see tulistaja.»

Ta ütles, et oli klubile rünnaku korraldanud ISISe nimel. Pärast seda hakkas ta rääkima võõrkeeles, mis Gentili sõnul oli väidetavalt araabia keel. Gentili palus tal jätkata inglise keeles, mille peale mees ütles: «Ma tegin seda ISISe nimel. Ma tegin seda Islamiriigi pärast.»

Kui Gentili küsis, kes ta on, vastas mees, et see ei ole tema asi. Produtsent küsis, kas ta tahtis veel midagi öelda, mille peale vastas mees «ei» ja katkestas kõne.

Pärast vahetuse lõppu intervjueeris Gentilit tema sõnul FBI. Just Gentilile tehtud kõne kaudu õnnestus väidetavalt teha kindlaks, et tegemist oli Omar Mateeniga.

Varemalt on teada, et Mateen oli rünnaku ajal helistanud ka hädaabiliinile 911 ja tõotanud ka seal oma truudust terroristlikule äärmusrühmitusele.

Kuigi Mateeni enda väitel sooritas ta rünnaku ISISe nimel, pole siiani kinnitust leidnud fakt, et ta ka reaalselt rünnakut koos nende liikmetega planeeris või sai mingit välist suunamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles