Malmös arreteeriti kurikuulus Islamiriigi võitleja (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malmö lennujaamas peeti kinni Bosnialasest džihadist.
Malmö lennujaamas peeti kinni Bosnialasest džihadist. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX/SCANPIX SWEDEN

Täna nabiti Malmö lennujaamas kinni 46-aastane Bosnia radikaal, keda peetakse ohtlikuks džihadistiks. Mehel keelati juba varasemalt sisenemine Prantsusmaale, sest teda peeti turvariskiks, kuid pärast asüüli palumist peatas kohalik migratsiooniamet tema väljasaatmise.

Džihadist maandus koos enda nelja lapsega Malmös, olles saabunud otselennult Tuzlast, Bosniast. Passikontrollini jõudes käitus mees närviliselt, mis äratas piirivalves tähelepanu, kirjutab Rootsi väljaanne Sydsvenskan.

Kontrollides mehe hiljuti trükitud passi, Schengeni SIS-registrist, mis on koostatud peatamaks kriminaalide ja terroristide liikumist Schengeni alas, selgus, et prantsuse võimude palvel ei tagatud talle sissepääsu Prantsusmaale.

Rootsi piiripolitsei võttis mehe valve alla ja ootas tema riigist väljasaatmist, ütles Rootsi Kaitsepolitsei SÄPO. Väljasaatmine peatati, kuna mees palus asüüli. Avaldusega tegeleb nüüd  Rootsi Migratsiooniamet. «Me ei vastuta enam tema eest. See on migratsiooniameti vastutus,» ütles politsei kommisaar Leif Fransson Sydsvnenskanile.

Ajalehe andmetele mees hästi tuntud "veterandžihadist"  ja seotud Islamiriigiga (IS). Bosnialast peetakse ohtlikuks ning varasemalt oleks ta peaaegu arreteeritud Türgis, kus teda kahtlustati võitemises IS'i ridades Süürias. Teda seostatakse ka ekstremismivõrgustiku juhitimises.

Rootsi Politsei on kriitiline kurjategijate ja terroristide vastu, kes on Schengeni mustas nimekirjas. See keelab inimestel Rootsi sisenemisse aga senikauaks, kuni nad paluvad asüüli. Leif Franssoni, piirivalve kommisaari sõnul on Rootsi terroristidele meelis sihtkohaks.

«Senikaua kuni inimene viskab õhku enda trumpkaardi lausudes "asüül" avab ta oma päästetee,» ütles Fransson. 46-aastase džihadist oleks tulnud saata kohe tagasi Bosniasse, ütles kommisaar.

«Prantsusmaa, mis on samuti Schengeni riik, hindas ohu suureks ja saatis mehe riigist välja. Sellele tuginedes ei peaks Rootsi teda vastu võtma ja pakkuma mingisugust päästeteed,» lisas ta.

Rootsi Migratsiooniameti pressiesindaja Fredrik Bengtsson kinnitas, et ametkond on juhtumi üle võtnud.«Ma saan kinnitada, et mees on palunud Rootsis asüüli. Me vaatame tema avalduse üle sarnaselt teistele juhtumitele,» ütles Bengtsson.

46-aastane bosnialane arreteeriti ka 2010. aastal illegaalse relvaomamise eest, kui temalt leiti automaatrelv.

Rootsi siseminister Anders Ygeman lubas, et bosnialasest IS'i liige hoitakse lukutaga. «Tal puudub igasugune õigus assüüliks, ta visatakse riigist välja,» ütles Ygeman. Tema sõnul kinnitab migratsiooniamet otsust mõne päeva jooksul.

Migratsiooni ameti esindaja Bengtssoni sõnul on kriitika leidnud vale sihtmärgi. «Kõigil on õigus küsida asüüli. Meie ei saa sinna midagi teha. Avaldus peab olema põhjendatud. Me jälgime Genfi konventsiooni ja Euroopa Liidu direktiive,» ütles ta.

Migratsiooniamet tegeleb nüüd juhtumiga ekstra kiirusel. «Otsus tuleb ühe või kahe päeva jooksul,» ütles Fredrik Bengtsson.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles