Inglismaal tulistati Tööpartei parlamendisaadikut, naine suri haiglas (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Inglismaa põhjaosas tulistati ja pussitati opositsioonilise Tööpartei parlamendisaadikut Jo Coxi, kes suri haiglas.

Pealtnägijate sõnul pussitati ja tulistati kaks või kolm korda 41-aastast kahe tütre ema Coxi tema valimisringkonnas Yorkshire'i krahvkonnas Birstallis. Naine jäi pärast tulistamist kõnniteele lamama, vahendas Press Association pealtnägijat tsiteerides.

Suurbritannia väljaande the Telegraph andmeil pidasid politseinikud kinni 52-aastase mehe, kes hüüdis Briti paremäärmusliku partei sloganit «Britain First»

«Täna kell 12.53 kutsuti politsei välja Bristalli Market Streetile, kus 40ndates aastates naine oli saanud tõsiseid vigastusi ja oli kriitilises seisundis,» ütles politsei avalduses. Naine viidi helikopteriga Leedsi haiglasse.

Eesti aja järgi pärast kella 19 teatas politsei, et naine suri saadud vigastustesse haiglas.

Foto: SCANPIX

Lääne-Yorkshire'i politsei pressiesindaja Dee Collins ütles ajakirjanikele, et tal on väga kurb meel teatada, et Cox on surnud. Naine suri Eesti aja järgi kell 15.48.

«Me üritame välja selgitada, mida me selle härrasmehe kohta teame,» ütles Collins, viidates kinni peetud kahtlusalusele. «Uurimistoimingud on alles alanud. Me ei ole praegu olukorras, kus me saaks arutada motiivi,» lisas politsei pressiesindaja.

Neljapäeva õhtul kinnitas politsei, et tulistaja oli 52-aastane Tommy Mair.

Collins märkis, et politsei ei otsi vahejuhtumiga seoses taga teisi kahtlusaluseid.

Peaminister David Cameron nimetas Twitteris Jo Coxiga juhtunut tragöödiaks. Tema sõnul oli Cox pühendunud ja hooliv parlamendiliige. «Mu mõtted on tema abikaasa Brendani ja tema kahe lapsega,» lausus peaminister.

Tööpartei liider Jeremy Corbyn teatas varem Twitteris, et on rünnakust täielikus šokis. «Kogu Tööpartei mõtted on sel ajal tema ja tema perega,» lausus ta.

Cox pooldas Suurbritannia ELi jäämist

Mõrv langeb ajale, mil Suurbritannia valmistub nädala pärast peetavaks referendumiks Euroopa Liidu liikmesuse üle. Cox oli Suurbritannia ELi jäämise toetaja.

Tulistamine leidis aset linnaraamatukogu lähedal, kus 2015. aasta mais parlamenti valitud Cox sageli valijatega kohtus.

Cox oli üks neist Tööpartei 232 alamkoja saadikust, kes esitas mullu Jeremy Corbyni leiboristide juhi kandidaadiks.

Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise ja jäämise pooldajate leerid peatasid pärast tulistamist päeva lõpuni kampaaniategevuse.

Foto: STEFAN WERMUTH/REUTERS

Jo Coxist jäi maha tema abikaasa Brendan Cox ja nende kaks tütart. Foto: Scanpix

Kommentaarid (11)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles