Politsei: Kanadas Alberta provintsis löömavale tulekahjule pani alguse inimtegevus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fort McMurray's lõõmav metsatulekahju, mistõttu päästeti linnast 90 000 inimest.
Fort McMurray's lõõmav metsatulekahju, mistõttu päästeti linnast 90 000 inimest. Foto: MARK BLINCH/REUTERS

Kanada Kuninglik Ratsapolitsei avaldas võimaluse, et tulekahju põhjustas inimfaktor pärast seda, kui looduslikud põhjused tulekahju tekkimise üle ümber lükati. Tulekahju tõttu evakueeriti Fort McMurray linnast 90 000 inimest.

Metsatulekahju, mis lõõmab põhja-Albertas ning sundis evakueerima rohkem kui 90 000 inimest on ilmselt põhjustatud inimeste poolt, ütles teisipäeval Kanda Kuninglik Ratsavägi, vahendab The Guardian.

Pärast kuuenädalast uurimist, leidis politsei, et tulekahju ei tekkinud looduslikult. «Metsatulekahju uurijad Alberta provintsis on väljaselgitanud, et tulekahju ilmne põhjus on inimtegevus ning äike, kui võimalik tekkepõhjus on välistatud,» ütles politsei oma avalduses.

Uurijad otsivad hetkel seoseid kriminaalse tegevusega. Tulekahju algas 1. mail alal, mis on populaarne matkajate hulgas ja politsei küsitleb kõiki kes võisid viibida piirkonnas mõned päevad enne tulekahju algust.

Travid Fairweather Alberta Loodusefondist ütles, et potentsiaalne põhjus on inimene. Lõkked, mis jäeti valveta, praht või allalastud elektriliinid on üks osa võimalikest tekkepõhjustest. «Me ei välista ühtki võimalust,» ütles Fairweather.

Ta lisas, et on liiga vara võimalike uurimistulemuste üle spekuleerida. «Metsa kaitsmise akti alusel saab nõuda inimeselt maksmist tulekahju kustutamise eest. See võib minna väga kalliks maksma,» ütles ta.

Võimud uurivad samuti võimalusi, mida kirjeldatakse kui «süütamist», alustades tikkudega mängimisest, ilutulestiku laskmisest kuni tahtliku süütamiseni. Kui leitakse piisavalt tõendeid, et tulekahju alustati meelega, võib politsei esitada süüdistusi.

Tulekahju avastasid puuraidurid, umbes 9 miili Fort McMurrey'st lõunas. Kuivad tingimused, kuum ilm ja keerutavad tuuled muutsid hõõguva metsa kiirelt tuletormiks. Kohaliku tuletõrjejuhi sõnul on 1200-hektariline tulekahju hetkel kasvanud 590 000 hektariliseks.

Pärast 45 päevalist võitlust on tuletõrjujad viimaks tulekahju kontrolli alla saanud ja peatanud selle leviku. Olenevalt edasisest ilmast võivad kustutustööd võtta veel kuu või kaks, enne kui tuli täielikult maha surutakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles