Obama: tulirelvade debatt USA-s peab muutuma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

USA president Barack Obama ütles neljapäeval Orlandos, et tulirelvi ümbritsev debatt Ühendriikides peab muutuma.

Ööl vastu pühapäeva tappis Omar Mateen Orlando geiklubis Pulse 49 ja haavas 53 inimest. Ründaja hukkus tulevahetuses politseiga. Äärmusrühmitus Islamiriik (IS) teatas pärast massimõrva, et Mateen tegutses "kalifaadi sõdurina Ameerikas".

Obama ütles linnas, et USA seadusandjad "peavad olema hetke väärilised ja tegema seda, mis on õige". Lisaks "peab muutuma" tulirelvi ümbritsev debatt, lausus ta.

"Selle tapja motiiv võis olla erinev Aurora või Newtowni tulistajatest," ütles Obama, tuues välja kaks paljudest massitulistamistest, mis on tema kahel ametiajal aset leidnud. "Kuid tapmisvahendid on niivõrd sarnased."

"Nüüd on hukkunud veel 49 süüta inimest. Veel 53 sai haavata. Mõned neist veel võitlevad oma elu eest. Mõnedel on haavad, mis kestavad eluaja," ütles president.

Obama rõhutas, et kuigi sõjavägi seljatab IS-i, Al-Qaeda ja teised äärmusrühmitused nende peidupaikades ning luureametid töötavad nende võrgustike tõkestamiseks, siis riigil pole võimalik tabada igat "meeltesegaduses inimest".

"Samas saame teha midagi selles, millist kahju nad teevad," lisas ta.

"Kahjuks on meie poliitika võimaldanud terroristil või pelgalt meeltesegaduses inimesel, nagu Aurora ja Newtowni tulistajatel, osta erakordselt võimsaid tulirelvi ning nad saavad seda teha õiguspäraselt."

Vabariiklaste kontrollitud kongress keeldub heaks kiitmas mis tahes tulirelvi puudutavat seadusandlust, sest on seisukohal, et selle tegemine piiraks relvaomanike põhiseaduslikke õigusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles