Ameerika diplomaadid: sekkuge Süürias sõjaliselt (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bashar al-Assad.
Bashar al-Assad. Foto: Reuters/ScanPix

Ligi poolsada Ameerika Ühendriikide välisministeeriumi ametnikku kirjutasid alla sisedokumendile, milles kritiseerivad oma riigi strateegiat Süürias ning kutsuvad üles sihitud rünnakutele president Bashar al-Assadi vägede suhtes.

Ametnike argumendiks on, et praegune lähenemine kahjustab Süüria opositsiooni ning aitab Assadil võimul püsida. Oma allkirja andsid 51 keskmise ja kõrgema taseme ametnikku, kes on Süüria teemal nõuandjaks – niivõrd suurt hulka eksperte valitsuse pealiiniga vastuollu minemas peetakse haruldaseks juhuseks.

Avaldus rõhutab, et kui Assadi valitsuse vastu puudub usutav sõjaline oht, ei tunne Damaskus mingit survet mässulistega läbirääkimiseks.

President Assad on veebruari lõpus sõlmitud vaherahu avalikult eiranud ning tema Iraani ja Venemaa poolt toetatud väed näivad olevat võtnud sihiks strateegiliselt tähtsate piirkondade – sealhulgas Aleppo linna – taashõivamise. Moskva on omalt poolt lausunud, et pakub oma tuge rünnakutes äärmuslaste vastu, keda vaherahu ei puuduta.

USA välisminister John Kerry on aga avaldanud toimuva üle nördimust. «Ühendriigid ei istu lihtsalt niisama ega luba end kasutada ära kui tööriista, mis lubab nii-öelda vaherahul kehtida: sellal, kui üks osapool üritab seda kogu protsessi rikkudes enda kasuks pöörata,» lausus Kerry hiljuti.

Välisministeeriumi kõneisik tunnistas pöördumise olemasolu, kuid keeldus kommenteerimast selle sisu. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles