Jaapani linn ärgitab naisi munarakke külmutama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Urayasu linn Jaapanis võttis riigi madala sündimuse vastu võitlemiseks kasutusele uue meetme: omavalitsus annab ligi 90 miljonit jeeni ehk 760 000 eurot programmi tarbeks, mille läbi aidata naistel tuleviku tarbeks munarakke külmutada.

Ametnikud loodavad, et munarakkude säilitamine aitab iibe tõstmisele kaasa – naised, kes veel ei taha last saada, teevad seda äkki hiljem mitme aasta pärast, mitte ei loobu plaanist üldse. Programmi järgi peaksid naised kandma munaraku säilitamise kuludest nüüd ainult 20 protsenti.

Osaleda võivad kõik vanuses 25 kuni 34 Urayasus elavad Jaapani naised. Juntendo ülikooli haigla arsti Iwaho Kikuchi sõnul võib tegu olla esimese omalaadse projektiga maailmas. Juba 12 naise munarakud olevat külmutamisprotsessis.

Rasestumise tõenäosus külmutatud munarajuba kust on aga madal – 25-aasta vanuses 30 protsenti, kümme aastat hiljem juba 20 protsenti. «Üldiselt on rasedus ja lapsesünnitamine isiklik teema, aga kui olukord on läinud juba nii kaugele, siis pean seda sotsiaalseks probleemiks,» kommenteeris Urayasu linnapea Hideaki Matsuzaki. «Avaliku raha kasutamine selle jaoks on minu meelest õige samm.» 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles