Niinistö: NATOsse pürgimist ei saa välistada, kui olukord halveneb (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Sauli Niinistö
Soome president Sauli Niinistö Foto: SCANPIX

Soome võib hakata taotlema NATOga liitumist, kui julgeolekuolukord tõsiselt halveneb, ütles president Sauli Niinistö usutluses Rootsi päevalehele Dagens Nyheter.

Niinistö sõnul tuleb kõigeks valmis olla, aga praegu ei ole vajadust liitumistaotlust esitada.

«Me ei tohi välistada võimalust taotleda NATO liikmesust. See oleks tõsine viga, sest see on meie julgeolekupoliitiline abinõu. Venemaa teab, et meie käsutuses on selline vahend,» ütles Niinistö.

«Praegu arendame partnerlust ja ühitatavust NATOga nii kaugele kui võimalik. Kui näeme julgeolekuolukorra ja meie enda olukorra selget halvenemist - siis võime liikmesust taotleda.»

Niinistö kohtub juulis Soomet külastava Vene presidendi Vladimir Putiniga. Leheusutluses ütleb ta kohtumise põhjenduseks: Venemaaga tuleb sidet pidada, et venelaste mõtteviisist aru saada.

Presidendi sõnul on see tähtis teistelegi, mitte ainult soomlastele, ja ta olevat märganud, et nii Venemaa kui lääneriikide liidrid tahavad kasutada teda sõnumite vahendajana.

«Ka Ühendriikides teatakse, et Putin soovib seesugust kontakti,» ütles ta.

Niinistö jutu järgi peavad dialoogi Venemaaga oluliseks peaaegu kõik Euroopa Liidu juhid. Sama sõnum on tulnud ka Balti riikidest.

«Viimasel ajal ei pea Putin, kui ma temaga kohtun, enam pikki üldiseid loenguid Venemaa tegude põhjenduseks. Ta läheb süvitsi üksikasjade juurde,» seletas Niinistö.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles