Iraagi väed vallutasid Fallujah´ valitsushoone

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi julgeolekujõud Fallujah´s abistamas haavata saanud kaaslast.
Iraagi julgeolekujõud Fallujah´s abistamas haavata saanud kaaslast. Foto: SCANPIX

Iraagi pealinnast Bagdadist 60 kilomeetrit läänes asuvat Fallujah’ linna piiravad Iraagi valitsusväed vallutasid ISISelt tagasi linnas asuva valitsushoone.

Valitsushoone vallutamisest teatas operatsiooni komandör kindralleitnant Abdulwahab al-Saadi. Operatsiooni Fallujah´ tagasivallutamiseks algas nelja nädala eest ning valitsushoone tagasivõtmist peetakse valitsusvägede jaoks üheks oluliseks sümboolseks võiduks.

Anbari piirkonna keskus Fallujah’ langes ühe esimese Iraagi suurema linnana ISISe äärmuslastele 2014. aastal ning sellest sai osa nn kalifaadist.

Olulist rolli Süüriast ja välismaalt saabunud islamivõitlejate kõrval etendasid linna vallutamisel ka nn Islamiriigi lipu alla kogunenud kohalikud võimult tõrjutud sunniidi hõimud, Bagdadi vastu meelestatud Husseini-aegne sõjaväeline eliit ja endised Al-Qaeda liikmed.

Fallujah’ tagasivallutamisest takistas Iraagi sektide omavaheline rivaliteet, Iraagi sõjaväe nõrkus kui ka ISISe organiseeritus ja liitude sõlmimise oskus. Nüüdseks on Iraagi armee jõudnud Ühendriikide juhitava ISISe-vastase koalitsiooni riikide toel aga nii kaugele, et Iraagi alasid on samm-sammult tagasi vallutatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles