Kataloonia poliitik: «Meie rahval on õigus ise otsustada.» (1)

Juhan Mellik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania üritab Kataloonia iseseisvumist igal sammul blokeerida, ütleb Jordi Solé Ferrando. Ent Euroopas on piirkonnal sõpru.
Hispaania üritab Kataloonia iseseisvumist igal sammul blokeerida, ütleb Jordi Solé Ferrando. Ent Euroopas on piirkonnal sõpru. Foto: Sander Ilvest

Pole põhjust oodata, et Hispaania lubaks Kataloonial, ühel oma jõukaimal provintsil, endast eralduda ja iseseisvuda, ütleb Kataloonia valitsuse välis- ja Euroopa Liidu asjade sekretär Jordi Solé Ferrando (39). Ent iseseisvuspüüdlused ei lakka ning provintsil on selleks täielik demokraatlik ja legitiimne õigus, kinnitab poliitik.

Olete töötanud viimased aastad välismaal Kataloonia asja edendades. Kindlasti oskate kirjeldada üldist hoiakut iseseisvumispüüdluste suhtes.

Tunneme, et Kataloonia iseseisvumise vastu on igal pool tohutu huvi. Nii valitsused kui ka rahvas on palju paremini kursis, mis meil toimub. Samuti ei mõisteta Hispaania ametlikku seisukohta meie enesemääramise suhtes.

Nende reaktsioon on ju väga konservatiivne. Nad pole tahtnud rääkida ega isegi arutada rahvahääletuse võimalust. Nüüd ei mõista keegi, kuidas saab keskvalitsus ignoreerida nõuet, mida jagab 80 protsenti katalaanidest.

Igal aastal tuleb Kataloonia rahvuspäeval, 11. novembril rohkem kui poolteist miljonit inimest Barcelona tänavatele iseseisvuse nimel meelt avaldama.

Keegi ei mõista, miks valitsus meid eirab. Poliitika asemel on Hispaania otsustanud panustada kohtusüsteemile. Nad üritavad blokeerida iga meie sammu, selle asemel et tegelda meie legitiimsete, rahulikult ja demokraatlikult esitatud nõudmistega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles