Merkel manitses Briti poliitikuid mõõdukamale sõnakasutusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel.
Saksa kantsler Angela Merkel. Foto: SIPA/Scanpix

Saksa liidukantsler Angela Merkel kutsus täna Briti erakondi seoses euroopameelse parlamendiliikme mõrvamisega üles mõõdukamale sõnakasutusele oma Brexiti-kampaanias, mis on ühiskonda sügavalt lõhestanud.

«Liialdused ja äärmustesse kaldumine keelekasutuses ei soosi vastastikku lugupidavat õhkkonda,»  ütles ta vastuseks küsimusele Briti seadusandja Jo Coxi tapmise kohta.

«Sellepärast peame me kõik tähtsaks demokraatlikke mängureegleid. Ja me teame, kui tähis on pidada piiri, olgu siis sõnakasutuses, argumentatsioonis, aga ka halvustavate väidete valikus,»  sõnas Merkel.

«Vastasel juhul muutub radikaliseerumine peatumatuks.» 

Opositsioonilise Tööpartei parlamendisaadik Cox (41) tapeti neljapäeval Yorkshire'i krahvkonnas Birstalli külas raamatukogu juures, kus ta sageli valijatega kohtus.

Politseinikud pidasid kinni 52-aastase mehe. Ajakirjanduse andmeil oli selleks Thomas Mair, kes on USAs tegutseva neonatside rühmituse pühendunud toetaja. Võimude teatel nad rünnakuga seoses kedagi teist taga ei otsi.

Mõrv langeb ajale, mil Suurbritannia valmistub nädala pärast peetavaks referendumiks Euroopa Liidu liikmesuse üle. Cox oli Suurbritannia ELi jäämise toetaja.

Referendumikampaania peatati eile ja täna sellega ei jätkatud.

Mõned kommentaatorid on tõstatanud küsimuse, kas Coxi tapmine oli seotud ühiskonnas lahkhelisid süvendanud kampaaniaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles