Norra asub kaitsevõimet tugevdama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra sõdurid.
Norra sõdurid. Foto: SCANPIX

Norra teatas täna plaanist suurendada sõjalist võimsust, et parandada kaitsevõimet üha ettearvamatuma Venemaa vastu.

NATO liikmesriigil Norral on kavas osta uusi hävituslennukeid ja allveelaevu, et kaitsta end paremini suure idanaabri eest, kellega tal on põhjas ühine piir.

Norra suurendab kaitse-eelarvet 165 miljardi krooni (17,5 miljardi euro) võrra, ilmneb sõjalise planeermise seadusest, mida valitsus reedel tutvustas.

«Kahjuks on geopoliitilised asjaolud viimastel aastatel oluliselt muutunud, ja halvemuse poole,» ütles peaminister Erna Solberg Oslos ajakirjanikele.

«Meil on idas üha ettearvamatum naaber, kes tugevdab oma sõjalist võimekust ning ilmutab valmidust kasutada sõjalist jõudu poliitilise vahendina.»

Norral on kavas osta 52 hävitajat F-35 ja neli allveelaeva ning vahetada välja kuus vananenud mereväe luurelennukit P-3 Orion.

Tänu lisakulutustele peaks Norra kaitse-eelarve lähenema kahele protsendile sisemajanduse kogutoodangust, nagu nõuab NATO.

Solbergi sõnul ei vasta Norra praegune sõjaline võimsus tekkinud geopoliitilisele olukorrale. Kavas on ajalooline kaitseponnistus, suurim pärast külma sõja lõppu.

Kaitseeelarve lisasummad jäävad siiski alla 180 miljardi krooni, mida taotles eelmisel aastal relvajõudude ülem Haakon Bruun-Hanssen.

Parempoolse valitsuse sõjaliste kulutuste plaani peab heaks kiitma parlament, kus valitsusel on vähemus. Sestap on eelnõusse oodata muudatusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles