IMF hoiatas Brexiti negatiivse mõju eest Briti majandusele (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) hoiatas vähem kui nädal aega enne Suurbritannia Euroopa Liidu liikmesuse referendumit ühendusest lahkulöömise (Brexit) negatiivse mõju eest Briti majandusele. Vene president Vladimir Putin süüdistas samal ajal Briti peaministrit David Cameroni katses Euroopat referendumiga šantažeerida.

Ajaleht Times asus täna toetama Suurbritannia EL-i jääjate leeri. Referendum peetakse 23. juunil ja poolte seis on üsna tasavägine.

Mõlemad pooled jätavad parlamendiliikme Jo Coxi tapmise tõttu täna referendumikampaania ära. Kihutuskoosolekud peatati üleeile, kui opositsioonilise Tööpartei seadusandja Cox (41) Yorkshire'i krahvkonnas Birstallis tapeti.

EL-i jäämist innukalt toetanud parlamendiliikme tapmises kahtlustatavale 52-aastasele Thomas Mairile esitati mõrvasüüdistus ja ta astub täna Londonis Westminsteri kohtu ette.

IMF hoiatas, et Brexit kahjustab Suurbritannia majandust ning selle nakkuslik mõju võib tabada turge üle maailma. Halvimal juhul läheb Ühendkuningriigi majandus järgmisel aastal langusse ning majanduse kogutoodang jääb 5,6 protsenti madalamaks EL-i jäämise korral 2019. aastaks prognoositust. Tööpuudus tõuseb üle kuue protsendi, teatas IMF eile. Helgema stsenaariumi korral on kaotus majandusele 1,4 protsenti.

Valuutafondi sõnul võib Suurbritannia EL-ist lahkumine tuua kaasa pika ebakindluse perioodi, mis avaldab mõju usaldusele, investeeringutele ja suurendab finantsturgude volatiilsust. Brexiti mõju võib avalduda ka piirkondlikel ja ülemaailmsetel turgudel, kuid eeskätt annab see tunda siseriiklikult.

Vene president Vladimir Putin vihjas eilsel Peterburi majandusfoorumil, et Briti peaminister David Cameron korraldas referendumi Euroopa šantažeerimiseks ja hirmutamiseks.

«Miks ta selle referendumi korraldas? Et Euroopat šantažeerida? Või teda hirmutada? Mis on selle eesmärk, kui ta ise on (Suurbritannia EL-ist lahkumise) vastu?» küsis Putin retooriliselt.

«Mõned eksperdid ütlevad, et Brexit kahjustab Euroopat. Aga teised ütlevad, et EL muutub stabiilsemaks,» lisas Vene president majandusfoorumi pressikonverentsil ja tõi näiteks kalurid, kel on EL-i piirangute tõttu väga raske.

Viimase kuue arvamusküsitluse keskmine tulemus annab EL-i jääjate leeri toetuseks 52 ja lahkujatele 48 protsenti häältest.

Ajaleht Times asus täna jääjate leeri poolele. Juba varem on lahkujate toetamisest teatanud Briti suurima levikuga ajaleht Sun.

«Järgmise nädala referendumi parim tulemus oleks suveräänsete EL-i riikide uus liit, mis pühenduks Suurbritannia juhtimisel vabakaubandusele ja reformidele,» seisab tänase Timesi juhtkirjas.

Leht lisab, et hääletab EL-i jäämise poolt pigem pragmaatilistel kui entusiastlikel kaalutlustel: «Brexit on vaieldamatult majanduslikult riskantsem kui jäämise poolt hääletada.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles