Saksa välisminister süüdistas NATO-t sõjaõhutamises (60)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frank-Walter Steinmeier.
Frank-Walter Steinmeier. Foto: Reuters/ScanPix

Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier kritiseeris leheusutluses NATO-t sõjakas poliitikas Venemaa suunal, nimetades seda sõjaõhutamiseks.

Steinmeier osutas NATO vägede paigutamisele Baltimaadesse ja teistesse Ida-Euroopa riikidesse Venemaa piiri lähedale.

«Me peaksime täna hoiduma olukorra teravdamisest sõjaõhutamise ja saabaste trampimisega,» ütles Steinmeier usutluses, mille ajaleht Bild homme avaldab.

«Eksivad kõik, kelle arvates on võimalik parandada alliansi julgeolekut sümboolsete tankiparaadidega idapiiride lähedal.»

NATO kaitseministrid kiitsid teisipäeval heaks Venemaa heidutamiseks nelja pataljoni saatmise Baltimaadese ja Poola. NATO vägede suurendamine alliansi idatiival peaks saama lõpliku heakskiidu 8.-9. juulil peetaval Varssavi tippkohtumisel.

Venemaa on NATO vägede Ida-Euroopasse paigutamise vastu ja teatas eelmisel kuul, et loob vastukaaluks oma edelapiirkonnas kolm uut diviisi.

Alliansi peasekretär Jens Stoltenberg ütles üleeile, et Venemaa püüab luua sõjaliste vahendite abil mõjutsooni.

«Me täheldame ulatuslikku militariseerimist NATO piiridel - Arktikas, Läänemerel, Mustast merest Vahemereni,» sõnas Stoltenberg ajalehele Bild.

NATO juht rõhutas, et alliansi sammud on kaitseiseloomuga: «Me ei taha konflikti provotseerida, vaid hoopis konflikti ära hoida. Me tahame näidata oma partneritele, et oleme kohal, kui nad meid vajavad.»

Kommentaarid (60)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles