BLOGI. Karjala järvetragöödia: 14 last hukkunud, 5 inimest on kinni peetud (17)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaal Karjalas Säämäjärvil läks laupäeval ümber paat suvelaagris viibinud lastega, õnnetuse tagajärjel hukkus 11 järvematkal osalenud poissi ja 3 tüdrukut. Algatatud kriminaaljuurdluse käigus on kinni peetud viis inimest, sh kolm lastelaagri instruktorit.

15:38 Karjala laagri lapsed: järvele minnes oli ilm hea

Õnnetuse üleelanud lapsed rääkisid portaalile Life.ru, et ilm hakkas väga äkki muutuma alles järvel olles.

Video: Life.ru

15:10 Päästeoperatsioon Karjalas algas 18 tundi pärast õnnetusjuhtumi toimumist

Uurimise andemete kohaselt juhtus traagiline sündmus järvel laupäeval 17.juunil kl 16:23, päästeoperatsioon kannatanute ja hukkunute leidmiseks algas aga alles pühapäeval, 18.juunil kl 11.

Lapsed koos nelja rühmajuhiga läksid järvele laupäeval kl 11, torm ja tugev tuul algas järve kohal kella 16 ajal. 

Viimastel andmetel on üks laps on jätkuvalt kadunud. Päästemeeskond leidis tühja päästevesti. Otsingud jätkuvad, vahendab Life.ru.

13.15 Paadiõnnetuses ellujäänud lapsed jõudsid Moskvasse

Täna kl 12.15 maandus Moskva Vnukovo lennuväljal lennuk An-148 Karjala järvel paadiõnnetuse üleelanud 33 lapsega, sealhulgas ka 12 kohalikus haiglas arstiabi saanud last.

Ühte seljavigastuse saanud poissi kanti kanderaamil. Erilennul oli kaasas ka meditsiiniline brigaad ja psühholoogid, kelle sõnul kulges lend rahulikult, vahendas Interfax.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX

FOTOD: Scanpix

13.00 Hukkunutega lõppenud õnnetuse tõttu Park-otel Sjamozeros kontrollitakse kõiki Venemaa Karjala piirkonnas tegutsevaid lastelaagreid.

«Koostöös uurijatega inspekteeritakse kõiki Karjala Vabariigis tegutsevaid laagreid,» teatas eriolukordade ministreeriumi esindaja.

12.38 Täna on ametlikult välja kuulutatud leinapäev nii Karjalas kui Moskvas.

12.23 Moskva linnavalitsuse töö- ja sotsiaalkaitse amet avalikustas hukkunud laste nimekirja, vahendab Interfax. Karjala paadiõnnetuses suri 11 poissi ja 3 tüdrukut, kõik vanuses 12-13 aastat.

Teised laagris osalenud toimetatakse Vene eriolukordade ministeeriumi abiga Moskvasse ja antakse üle lapsevanematele.

12.10 Juurdluskomitee esindaja Vladimir Markini sõnul protesteerisid laagri kasvandikud tormihoiatuse pärast järvele minemise vastu, kuid juhendajad veensid neid traditsioonilisel lõpuüritusel ehk järvematkal osalema.

11.50 Karjala laagris viibinud laste arv oli üle 70 inimese lubatust üle

Karjala lasteõiguste ombudsmani Oksana Staršova avalikustas täna, et Säämäjärvi lastelaagri korraldajad olid toime pannud tõsiseid rikkumisi, vahendas riikliku ombudsmani Pavel Astahhovi büroo.

«Kohapeal käinud eriolukordade volinik tuvastas, et laagris viibis lubatud 213 inimese asemel 284 last,» ütles pressiteenistus.

10.59 Venemaa eriolukordade ministeeriumi lennuk toimetas öösel laste surnukehad Moskvasse.

«Kl 3.05 öösel startis Vene eriolukordade ministeeriumi lennuk Il-76 surnukehadega pardal Petrozavodskist Moskva suunal,» lausus pressiesindaja.

Surnukehade tuvastamine viiakse läbi Moskvas.

Foto: Ilya Timin/Sputnik

FOTO: Scanpix

10.37 Haiglaravil viibib tosinkond last

12 Karjalas Säämäjärvil kannatada saanud last on haiglaravil, ütles täna Vene eriolukordade ministeeriumi loodepiirkonna ülem Igor Panin, vahendab Interfax.

«33 lapsest on 12 toimetatud raviasutustesse. Nende elu ei ole ohus,» ütles Panin Petroskoisse saabunud eriolukordade ministri Vladimir Putškovi korraldatud nõupidamisel. Ta märkis, et ülejäänud 21 last paigutati sõjakooli, nende jaoks on korraldatud toitlustamine ja arstiabi.

Lisaks teatas Karjala tervishoiuministeeriumi esindaja, et kahel haiglasse viidud lapsel on vigastusi, ühel on kannatada saanud kolp ja teine on saanud peapõrutuse. 10 last on nakkushaiglates ülemiste hingamisteede infektsiooniga, ütles ametnik.

10.14 Karjala lastelaager suletakse

Karjala lastelaager, kus puhanud lapsed uppusid paadimatkal Säämäjärvile, suletakse, teatas Vene eriolukordade minister Vladimir Putškov.  «Laager suletakse, lapsed antakse üle vanematele,» ütles minister täna nõupidamisel Petrozavodskis.

Karjala paadiõnnetus: mis on praeguseks teada?

Millal? Tragöödia juhtus laupäeva õhtul, kui kahe paadi ja parvega järvele läinud seltskond sattus tormi kätte.

Kes avastas? Juhtunust saadi teada alles pühapäeva hommikul õnnetusest pääsenud 12-aastase Julia käest. Nimelt õnnestus järve kukkunud tüdrukul ujuda kaldale, kus ta ka kohe minestas. Tüdruk lebas terve öö teadvusetult järve kaldal ja ärgates läks ta lähimasse külla abi otsima. Päästetöödest võttis osa ligi 150 inimest, sh kaks helikopterit päästjatega.

Mis juhtus?  Park-otel Sjamozero lastelaagri osalised läksid laupäeval kolmel alusel - täispuhutaval parvel ja kahel kanuul matkale Säämäjärvil Karjala Priäžä rajoonis. 47 last saatsid neli täiskasvanut (Vinogradov, Krupoderštšikov, Ivanova ja Vassiljeva), kes ei pidanud silmas ilmastikuolusid ja lähenevat tormi.

«Halvenenud ilm ja tõusnud lainetus lükkas kahe täiskasvanu ja lastega parve ühe saare äärde, mõlemad kanuud kandis aga järveavarustele, kus lapsed instruktori ja kasvatajaga ei suutnud nende juhtimisega hakkama saada ja kanuu läks ümber,» ütles uurimiskomitee esindaja.

Ta märkis, et kannatanud üritasid jõuda kaldale ujudes, kuid tugeva lainetuse ja külma vee tõttu ei saanud kõik sellega hakkama ja 14 last uppus. 13 keha on leitud, veel ühte otsitakse. Ülejäänutel õnnestus ujuda kaldale, kust nad evakueeriti.

Kes olid hukkunud? Vene juurdluskomitee andmeil olid kõik 14 hukkunut laagri kasvandikud, sh 11 poissi ja 3 tüdrukut vanuses 12-13 aastat.

Mis laagriga oli tegu? Vene turismiamet Rosturizmi sõnul koosnes laagrirühm orbudest ja rasketest perekondadest pärit lastest, vanuses 12-15 aastat. «Nende reisi Park otel Sjamozerosse organiseeris allhanke korras Moskva sotsiaalkaitseteenuste amet,» märkis amet.

Kes vastutab? Võimud on alustasid kriminaaljuurdlust ning viis tragöödia toimumises vastutavat isikut on ka kinni peetud, seal hulgas kolm õnnetuse hetkel paatides viibinud laagri instruktorit Regina Ivanova, Ljudmilla Vassiljeva ja  Valeri Krupnodelšikov ning Park-otel Sjamozero direktor Jelena Rešetova ja tema asetäitja Vadim Vinogradov.

Millised olid olud õnnetuspaigas? Veetemperatuur järves oli 8-10 kraadi Celsiuse järgi. Tuulekiirus oli 13 m/s ehk 47 km/h. Järvel tekkinud lainete kõrguseks hinnatakse 1,5-2 meetrit.

Ministeeriumi teatel polnud turistialuste reis registreeritud ning päästetöötajaid poldud reisist ette teavitatud. Kohalikke elanikke hoiatati eile hommikul tekstsõnumi teel, et ilmastikutingimused piirkonnas on halvad, lisati avalduses.

Vene lasteõiguste ombudsman Pavel Astahhov ütles varem telekanalile RIA Novosti, et uppunud lastel polnud seljas päästevesti, kuid kohaliku kogukonna esindaja Andrei Orehhanovi sõnul olid kõikidel reisijatel päästevestid seljas. «Kõikidel ohvritel ja ellujäänutel olid seljas päästevestid. Nad kas lämbusid või surid alajahtumise tagajärjel,» lausus Orehhanov. Veetemperatuur järves oli 8-10 kraadi Celsiuse järgi.

«On vaja veel kord üle korrata, et üldiselt mitte keegi instruktoritest, kes saatsid lapsi, ei teinud piisavalt jõupingutusi laste päästmiseks, vaid mõtlesid enda elu säästmisele.» Varem lausus ta, et kolme aluse pardal oli 47 last ja neli täiskasvanud instruktorit.

Ombudsman Astahhov kirjutas sotsiaalvõrgustikus Twitter, et sellist tragöödiat ei ole Venemaal ammu juhtunud.

Juurdluskomitee esindaja Vladimir Markin kirjutas oma Twitteri kontol, et laagri instruktorid, kelle ülesandeks on tagada laagris viibivate laste turvalisus, tegelesid õnnetusse sattudes selle asemel oma naha päästmisega. Seda näitab selgelt fakt, et kõik hukkunud olid lapsed, märkis ta.

Karjala juht Aleksandr Hudilainen andis täna teada, et paadiõnnetuses elu kaotanute lähedastele makstakse miljon rubla. Raha eraldatakse regionaalsest eelarvest.

Seoses paadiõnnetusega avaldas välisminister Marina Kaljurand kaastunnet Venemaa välisministrile Sergei Lavrovile. «Avaldan südamest kaastunnet hukkunute peredele ja kõigile, keda toimunud tragöödia puudutab. Oleme sellel raskel hetkel mõtteis teiega,» lausus Kaljurand.

Kommentaarid (17)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles