Rooma saab esimese naislinnapea

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virginia Raggi.
Virginia Raggi. Foto: SCANPIX

Itaalia pealinna Rooma linnapeaks valiti eile populist Virginia Raggi, kes edestas kindlalt peaminister Matteo Renzi Demokraatliku Partei (PD) kandidaati Roberto Giachettit.

Opositsioonilise Viie Tähe Liikumise (MS5) kandidaat Raggi kogus valimiste teises voorus kaks kolmandikku häältest.

37-aastane advokaat Raggi kasutas oma kampaanias edukalt ära rahulolematust Roomat raputanud korruptsiooniskandaalidega.

Raggi lubas oma võidukõnes olla kõigi roomlaste linnapea ja tuua linna institutsioonidesse seaduslikkuse ja läbipaistvuse.

Senitundmatust Raggist on saanud mõne kampaaniakuuga Itaalia politiika tuntuim nägu ja koomik Beppe Grillo loodud populistliku erakonna tõusev täht.

Rooma on olnud valitud juhita alates mullu oktoobrist, kui vasaktsentristliku PD liige Ignazio Marino oli sunnitud kulutusteskandaali tõttu tagasi astuma.

Ühes sellega on hakanud kahanema ka peaminister Renzi toetus ja Raggi edu Roomas võib kujundada ümber jõujooned 2018. aasta üldvalimisteks.

Linnapeavalimiste teine voor peeti ka Milanos, Napolis, Torinos ja Bolognas.

Viie Tähe Liikumine tõusis võimule ka Torinos, kus meeriks valiti samuti naine, 31-aastane Chiara Appendino, kes edestas senist paremäärmuslikku Põhjaliigasse kuuluvat linnapead.

Lohutuseks Renzile oli Milano, kus 51-protsendise toetuse kogus maailmanäituse Expo direktor Giuseppe Sala. Oodatud edu saatis PD-d Torinos ja Bolognas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles