Briti võimupartei liige lõpetas EList lahkumise kampaania toetamise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sayeeda Warsi.
Sayeeda Warsi. Foto: SCANPIX/REUTERS

Briti võimupartei poliitik teatas täna, et lõpetab Euroopa Liidust lahkumise pooldajate kampaania toetamise, süüdistades seda vihkamises ja ksenofoobias.

Sayeeda Warsi, peaminister David Cameroni Konservatiivse partei endine peasekretär ja tuntud moslem, ütles ajalehele Times, et otsustas Leave-kampaaniale selja pöörata läinud nädalal kasutusele võetud plakati tõttu.

Ühendkuningriigi Iseseisvuspartei (UKIP) liider Nigel Farage hakkas eelmisel nädalal kampaanias kasutama plakatit pealkirjaga «Murdepunkt» («Breaking point»), kus Farage poseerib eelmisel aastal ELi saabunud migrantide voogu kujutava foto taustal.

«See poster oli minu jaoks tõesti murdepunkt. Ma ei saa jätkada selle toetamist,» ütles Warsi Timesile.

«Kas me oleme valmis valetama, levitama vihkamist ja ksenofoobiat lihtsalt selleks, et võita üks poliitiline kampaania? Minu jaoks läheb see liiga kaugele,» lausus Warsi.

Konservatiivist rahandusminister George Osborne on nimetanud plakatit tülgastavaks ja põlastusväärseks. Osborne'i sõnul meenutab see 1930. aastatel kasutatud kirjandust.

Farage eitas vihkamisele ässitamist.

«Kui te esitate selles riigis establishmentile väljakutse, võtavad nad teid sihikule ja hakkavad teid mustama,» lausus UKIP-i liider.

Lordide koja liige Warsi oli Cameroni valitsuse liikmena välisministeeriumi nooremminister kuni 2014. aasta suveni, mil ta lahkus valitsusest protestiks valitsuse poliitika vastu Iisraeli ja Gaza äärmusrühmituste 50-päevase verise konflikti suhtes.

EList lahkumise kampaania seadis Warsi teadaande järel kahtluse alla selle, kas ta oli neid üldse kunagi toetanud.

«Kui ma kutsusin Sayeeda Warsi Leave-kampaaniaga ühinema, ta keeldus,» kirjutas kampaaniakomitee liige Daniel Hannan Twitteris.

Suurbritannia hääletab ELi liikmesuse üle neljapäeval 23. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles