OAS arutab kriitilist olukorda Venezuelas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Riikide Organisatsiooni (OAS) koosolek. Keskel lippudega OAS'i peasekretär Luis Almagro.
Ameerika Riikide Organisatsiooni (OAS) koosolek. Keskel lippudega OAS'i peasekretär Luis Almagro. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Ameerika Riikide Organisatsioon (OAS) arutab tänasel istungil rahvusvaheliste vahendajate jõupingutusi dialoogi avamiseks Venezuela vasakpoolse valitsuse ja opositsiooni vahel.

Hispaania ekspeaminister José Luis Rodriguez Zapatero annab Venezuela palvel OAS-i nõukogule ülevaate senistest vahenduskatsetest.

Neljapäeval koguneb nõukogu erakorralisele istungile arutama, kas Venezuela valitsus eesotsas sotsialistist presidendi Nicolás Maduroga on pidanud kinni organisatsiooni põhikirjas sätestatud demokraatlikest normidest.

Venezuela taotles esmaspäeval OAS-i peasekretärilt Luis Almagrolt neljapäevase istungi tühistamist, väites, et peasekretär on seda kokku kutsudes oma volitustest üle astunud. Venezuela välisminister Delcy Rodriguez taotles alternatiivina tänast istungit Zapateroga, et «tuua lõplikult välja tõde Venezuela kohta».

Venezuela sotsialistlik valitsus on raskustes riigi naftal baseeruva majanduse kokkuvarisemise tõttu. Opositsioon saavutas jaanuaris kontrolli 167-liikmelise parlamendi üle ja on lubanud presidendi enne tema ametiaja lõppu 2019. aastal ametist kõrvaldada.

Riiki on tabanud naftahindade languse tõttu majanduslik katastroof.

Venezuela saab 96 protsenti kaubandustuludest naftast, mistõttu ei ole riigil enam raha toidu, ravimite ja teiste hädavajalike kaupade importimiseks välisriikidest.

Prognooside kohaselt ulatub Venezuela inflatsioon sel aastal 700 protsendini, seades ohtu Maduro ning sotsialistliku majandusmudeli, mille ta sai päranduseks oma eelkäijalt, 2013. aasta märtsis surnud Hugo Chávezelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles