Austraalia saatis tagasi Vietnamist saabunud paadipõgenikud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt Austraalia vetesse jõudnud kalapaadist, mille pardal Vietnami asüülitaotlejad, on pärit 2013. aastast.
Pilt Austraalia vetesse jõudnud kalapaadist, mille pardal Vietnami asüülitaotlejad, on pärit 2013. aastast. Foto: Scanpix/AP

Austraalia pidas kinni vietnamlastest asüülitaotlejate paadi ja saatis illegaalid tagasi kodumaale, teatasid täna võimud.

Paat vietnamlastega leiti Austraalia põhjarannikult sel kuul ning 21 pardalolnut lennutati merel läbi viidud menetluse järel kodumaale, ütles immigratsiooniminister Peter Dutton.

«Nad väitsid, et tahavad kaitset. Tuvastati, et neile seda ei võlgneta ja nad saadeti tagasi Vietnami,» lausus ta.

Canberra vastuoluline immigratsioonipoliitika on Austraalia valimiskampaanias tõusmas üha tähtsamale kohale. Peaminister Malcolm Turnbull on mõistnud hukka opositsioonilise Tööpartei lubaduse lubada juba Austraaliasse jõudnud illegaalsetel immigrantidel riiki alaliselt elama jääda.

2013. aasta septembris alanud Canberra operatsiooni «Suveräänsed piirid» algusest saadik on Austraaliasse jõuda üritanud asüülitaotlejad saadetud Vaikse ookeani väikesaartel asuvatesse laagritesse, mille elutingimusi on tabanud rahvusvaheliste inimõigusorganisatsioonide kriitika.

Liberaalide ja rahvuslaste koalitsioonivalitsus on õigustanud poliitikat, väites, et see on teinud lõpu inimeste hukkumisele merel ja asüülitaotlejate tulvale, mis iseloomustas eelmiste Tööpartei valitsuste ametiaegu.

Ehkki leiboristid toetavad ebaseaduslike paadipõgenike tagasisaatmist, on erakond teatanud, et annaks alalise elamisloa neile 30 000 paadipõgenikule, kes jõudsid Austraaliasse leiboristidest peaministrite Julia Gillardi ja Kevin Ruddi valitsusajal ja kelle asüülitaotlust endiselt menetletakse.

«Nad saadavad inimsmugeldajatele ühemõttelise signaali, et Tööpartei valitsuse ajal on igaühel, kel õnnestub paadiga Austraaliasse jõuda, võimalik jääda siia alaliselt,» ütles Turnbull.

Austraalias peetakse 2. juulil üldvalimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles