Raport: Austraalia sõjaväes vägistati kadette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Austraalia uurimiskomisjon jõudis jahmatavale avastusele: juba aastakümneid on riigi relvajõududes levinud vastuvõturituaal, kus personal vägistab noori värskelt värvatuid teismelisi.

Laste väärkasutuse uurimiseks loodud kuninglik komisjon kogus tõendeid meestelt ja naistelt, kes langesid seksuaalvägivalla ohvriks suisa 15-aastaselt.

Uurimine keskendub juhtumeile, mis leidsid aset Lääne-Austraalias Leeeuwini mereväe treeningkeskuses ning Victorias asuvas sõjaväekoolis aastakümneil 1960-1980. 

Ahistamisest on teatanud kokku 111 endist kadetti. «Mitmel korral haarati mind keset ööd voodist ja vanemad värvatud vedasid mind spordisaali,» jutustas üks kannatanu. Seejärel teda vägistati – ning ka teda ennast sunniti nooremaod vägistama. «Kasutu oli hakata vastu,» avaldas tunnistaja. «Mõne aja pärast tundub «ei» ütlemine mõttetuna.»

Paljud teised ohvrid väitsid, et kui nad kuritarvitustest ka teatasid, siis neid ignoreeriti, karistati või öeldi, et see ongi kõigest tavapärane sisseelamisriitus. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles