ÜRO: oopiumitoodangu langus pole heroiiniäri vähendanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moonikasvataja.
Moonikasvataja. Foto: SCANPIX/REUTERS

Ülemaailmne oopiumitoodang langes mullu 38 protsenti, kuid sellega pole kaasnenud heroiiniäri vähenemist, teatas täna ÜRO.

«Heroiin on jätkuvalt uimasti, mis tapab kõige rohkem inimesi maailmas ning sellega ... peab kiirkorras tegelema,» sõnas ÜRO uimastite ja kuritegevuse büroo (UNODC) direktor Juri Fedotov uues raportis.

Oopiumit, millest tehakse heroiini, toodeti 2015. aastal 4770 tonni, mida oli 38 protsenti vähem kui aasta varem, seisis raportis.

Samas kasvatati 2014. aastal pea rekordkogus oopiumi. 2015. aastal oli maailma suurimas tootjariigis Afganistanis märkimisväärselt väike saak. Afganistanis kasvatatakse umbes 70 protsenti maailma oopiumist.

Samuti ei vii järsk oopiumitoodangu langus tõenäoliselt heroiini puudujäägini, kuna uimastikauplejad on loonud viimastel aastatel suured heroiinivarud.

«Pole mingit põhjust arvata, et heroiinitootmine on Afganistanis läbi,» sõnas raporti üks koostajatest Angela Me. Narkoturul on heroiini jätkuvalt palju, lisas ta.

Maailmas on umbes 17 miljonit opiaadisõltlast. Nende seas on heroiini, oopiumi ja morfiinitarbijaid. Kaks kolmandikku neist elab Aasias.

2014. aastal oli USA-s heroiiniga seotud surmajuhtumeid 10 800. Lisaks USA-le on kasvanud heroiiniäri ka Euroopas. Suuri koguseid uimastit on konfiskeeritud Itaalia ning Prantsuse võimud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles