Brexitit pooldavad toorid toetavad Cameroni jätkamist peaministrina

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2879325 06/23/2016 British Prime Minister David Cameron and his wife, Samantha, at the Methodist Central Hall, Westminster after voting in the referendum on Britain's European Union membership. Alex McNaughton/Sputnik
2879325 06/23/2016 British Prime Minister David Cameron and his wife, Samantha, at the Methodist Central Hall, Westminster after voting in the referendum on Britain's European Union membership. Alex McNaughton/Sputnik Foto: Alex McNaughton/Sputnik

Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumist ehk niinimetatud Brexitit toetavad tooridest parlamendisaadikud, teiste seas endine Londoni linnapea Boris Johnson, avaldasid ööl vastu neljapäeva toetust peaminister David Cameroni ametis jätkamisele hoolimata referendumi tulemustest.

Enam kui 84 allkirjaga pöördumise edastasid Brexiti toetajad Cameronile keskööl, pärast seda, kui referendumil riigi liikmesuse üle EL-is lõppes hääletus. Allakirjutanute seas on ka tuntud poliitikud Johnson ning justiitsminister Michael Gove.

"Meie, [Ühendkuningriigi lahkumise kampaaniat korraldava ühenduse] Vote Leave toetajad, tänavad teid selle eest, et olete andnud 23. juunil 2016 Briti rahvale valiku enda tuleviku üle," seisab pöördumises.

"Mida Briti rahvas ka ei otsustaks, on teil nii mandaat kui kohustus jätkata riigi juhtimist [konservatiivse partei] 2015. aasta manifesti järgi," lisasid poliitikud.

Johnsonit on varem nimetatud ühe võimaliku kandidaadina peaministri ametisse, juhul kui Ühendkuningriik otsustab Euroopa Liidust lahkuda. Levinud arusaama järgi poleks Cameronil sellisel juhul muud varianti kui tagasi astuda.

Neljapäeval YouGovi läbi viidud viimane referendumi arvamusküsitlus näitas, et referendumi võidavad napilt ühenduse liikmeks jäämise pooldajad. Seda toetas 52 protsenti agentuuri küsitlusele vastanutest, 48 protsenti vastanutest pooldas EL-ist lahkumist. Lävepakuküsitlusi referendumil ei korraldata.

Ka euroskeptilise Ühendkuningriigi Iseseisvuspartei (UKIP) liider Nigel Farage ütles ööl vastu neljapäeva intervjuus telekanalile Sky News, et ilmselt võidavad neljapäevase referendumi EL-i liikmeks jäämise pooldajad.

Suurbritannias lõppes Eesti aja järgi keskööl vastu reedet hääletamine referendumil Ühendkuningriigi liikmesuse üle Euroopa Liidus, edastas Briti rahvusringhääling BBC. Hääletamine algas kell 9 hommikul Eesti aja järgi. Esialgsed tulemused hakkavad laekuma reede varahommikul.

Referendumile oli registreeritud 46,5 miljonit valijat. Referendumil küsiti: "Kas Ühendkuningriik peab jääma Euroopa Liidu liikmeks või lahkuma Euroopa Liidust?"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles