EL-i vastased juhtisid Briti referendumil 15,6 miljoni loetud hääle juures 52 protsendiga

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
A member of a polling station stands next to a polling box as she waits for citizens during the EU referendum in the British overseas territory of Gibraltar, historically claimed by Spain, June 23, 2016. REUTERS/Jon Nazca
A member of a polling station stands next to a polling box as she waits for citizens during the EU referendum in the British overseas territory of Gibraltar, historically claimed by Spain, June 23, 2016. REUTERS/Jon Nazca Foto: JON NAZCA/REUTERS

Kui Ühendkuningriigi referendumil oli loetud 15,6 miljonit häält, juhtisid enam kui 500 000 hääle suuruse edumaa ja 51,7-protsendilise enamusega Euroopa Liidust lahkumise pooldajad; tulemused on teatamata veel 183 ringkonnas 382-st.

Kui loetud oli enam kui 15,6 miljonit häält, toetas Euroopa Liidust lahkumist 8,12 miljonit inimest, samas kui liikmesuse poolt oli 7,59 miljonit valijat, teatasid telekanal Sky News ja Briti rahvusringhääling BBC.

Šotimaal on seni kõikides tulemused teatanud ringkondades tugevalt juhtimas liikmesuse toetajad. Seniste andmete järgi on lahkumise pooldajaid Šotimaal ligikaudu 900 000, samas kui liikmesust toetab 1,5 miljonit inimest. Lugemata on hääled veel kolmes jaoskonnas.

Walesis on juhtimas lahkumise pooldajad; kui tulemused olid lugemata kolmes jaoskonnas, toetas lahkumist 732 000 inimest ja EL-i liikmesust 615 700 valijat. Põhja-Iirimaal on esialgseil andmeil ülekaalus EL-i jäämise toetajad, mille poolt on seni 323 000 ja vastu 278 000 inimest. Pole selge, kui palju hääli on seal loetud.

Inglismaal on tulemused lugemata veel 176 jaoskonnas, ent lahkumise pooldajad juhivad seni enam kui miljoni häälega. Liikmesuse poolt on seal seni hääletanud 5,14 miljonit inimest, samas kui lahkumist toetas 6,2 miljonit valijat. Viimati tulemused teatanud ringkondadest toetasid lahkumist muuhulgas Nottingham, Bournemouth, Ipswich ja Durham.

Esimese ringkonnana toetas lahkumist 61,3 protsendiga Sunderland Kirde-Inglismaal, kus hääletas kokku 134 400 inimest. Esimese piirkonnana teatas reede varahommikul hääletustulemused Gibraltar, kus kokku 19 322 valijat ehk 96 protsenti Gibraltaril hääletanuist toetas EL-i liikmeks jäämist.

Suurbritannias lõppes Eesti aja järgi keskööl vastu reedet hääletamine referendumil Ühendkuningriigi liikmesuse üle Euroopa Liidus. Referendumile oli registreeritud 46,5 miljonit valijat. Referendumil küsiti: "Kas Ühendkuningriik peab jääma Euroopa Liidu liikmeks või lahkuma Euroopa Liidust?"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles