Opositsiooniline Sinn Féin nõuab referendumit Põhja-Iirimaa küsimuses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iirimaa suuruselt kolmas ning Põhja-Iirimaa suuruselt teine erakond Sinn Féin (Meie Ise), mis on mõlemal pool opositsioonis, nõuab referendumi korraldamist Iirimaa ühtsuse üle, kuna Põhja-Iirimaa on toetanud Euroopa Liitu jäämist ning Ühendkuningriik tervikuna ühendusest lahkumist.

Sinn Féini Põhja-Iirimaa piirkonnajuht Declan Kearney ütles referendumi tulemusi kommenteerides, et küsimus Põhja-Iirimaa jätkamisest Ühendkuningriigi osana on nüüd teravalt fookusesse tõusnud, edastas Iirimaa rahvusringhääling RTÉ.

«Oleme olukorras, kus [Põhja-Iirimaa] tiritakse [Euroopa Liidust] Inglismaa häältega välja,» rääkis ta. «Briti valitsus on nüüd kaotanud enda mandaadi esindada Iirimaa põhjaosa suhetes Euroopa Liiduga,» ütles Põhja-Iirimaa kohaliku parlamendi opositsioonisaadik.

Kearney lisas, et Sinn Féin nõuab nüüd veelgi enam, et Ühendkuningriik korraldaks referendumi Iirimaa piiride üle.

Ühendkuningriigi koosseisu kuuluva Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon ütles reedel Briti referendumi tulemusi kommenteerides, et Šotimaa näeb enda tulevikku osana Euroopa Liidust.

Viimastel andmetel juhivad EL-ist lahkumise pooldajad Briti referendumil 51,7 protsendiga.

Suurbritannias lõppes Eesti aja järgi keskööl vastu tänast hääletamine referendumil Ühendkuningriigi liikmesuse üle Euroopa Liidus. Referendumile oli registreeritud 46,5 miljonit valijat. Referendumil küsiti: «Kas Ühendkuningriik peab jääma Euroopa Liidu liikmeks või lahkuma Euroopa Liidust?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles