Paavst mõistis armeenlaste genotsiidi hukka

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst rääkis genotsiidist kohtudes pealinnas Jerevanis president Serž Sarkisjaniga.
Paavst rääkis genotsiidist kohtudes pealinnas Jerevanis president Serž Sarkisjaniga. Foto: POOL/REUTERS

Paavst Franciscus mõistis reedel oma kolmepäevase visiidi ajal Armeeniasse hukka Osmanite riigi teostatud armeenlaste genotsiidi Esimese maailmasõja ajal.

Paavsti sõnul sai armeenlaste hävitamine tõukeks eelmise sajandi katastroofidele ja mitmetele koledustele.

Paavst rääkis genotsiidist kohtudes pealinnas Jerevanis president Serž Sarkisjaniga. Usujuht avaldas lootust, et inimkond võtab taolistest traagilistest sündmustest õppust ja väldib tulevikus selliseid õudusi.

"Kahjuks oli see tragöödia, see genotsiid, üks esimesi eelmise sajandi koletute katastroofide seerias," tõdes paavst.

Paavsti väljaütlemine kutsub kindlasti esile valulise reageeringu Türgi võimuesindajatelt, kes armeenlaste tapmist genotsiidiks ei tunnista.

Saksa Bundestag kiitis juuni alguses heaks otsuse, mis tunnistas Osmanite riigi Esimese maailmasõja ajal armeenlaste kallal toime pandud tapatalgu genotsiidiks. Tšehhi parlament teatas seepeale, et võib hakata samuti arutama armeenlaste kallal toime pandud veretöö tunnistamist genotsiidiks.

Türgi kutsus pärast Saksamaa parlamendi resolutsiooni tagasi oma Berliini suursaadiku ja on öelnud, et plaanib ka teisi meetmeid.

Saksa kantsler Angela Merkel ütles, et peab "arusaamatuiks" Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani kommentaare pärast Saksa parlamendi otsust.

Erdoğan ütles, et Saksamaa peaks pöörama pilgu oma ajalukku ja natside holokausti poole. Samuti väljendas Türgi president põlgust resolutsiooni poolt hääletanud Türgi päritolu Saksa parlamendiliikmete vastu, öeldes, et neile tuleks teha vereanalüüs kontrollimaks, kas nad ikka on türklased.

Türgi päritolu Saksa parlamendisaadikud võeti politsei kaitse alla, kuna nad on saanud seoses bundestagi otsusega tunnistada armeenlaste massitapmine genotsiidiks.

Erdoğan ähvardas ühtlasi jätta Euroopa üksi oma probleeme lahendama.

"Kas leiame lahenduse ausal teel või Türgi lakkab olemast takistuseks Euroopa probleemidele. Jätame teid oma probleemidega üksi," hoiatas president teleesinemises.

Erdoğan nimetas genotsiidisüüdistusi väljapressimiseks.

Armeenlaste sõnul tapsid Osmani impeeriumi väed aastatel 1915-1917 umbes 1,5 miljonit armeenlast. Jerevan ja välismaal elav armeenia diasporaa on pikka aega püüdnud saada rahvusvahelist toetust tapatalgute genotsiidiks tunnistamisele.

Türgi sõnul tapeti 300 000-500 000 armeenlast ja sama palju türklasi kodusõjas, mis puhkes armeenlaste otsuse tõttu alustada osmanitest valitsejate vastu ülestõusu ja asuda riiki tungivate Vene vägede poolele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles