Steinmeier: keegi ei röövi meilt Euroopat (9)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frank-Walter Steinmeier.
Frank-Walter Steinmeier. Foto: AFP/SCANPIX

Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier ütles täna, et Euroopa Liit saab hakkama Ühendkuningriigi otsusega liidust lahkuda.

«Ma olen kindel, et liikmesriigid suudavad saata sõnumi, et me ei lase kellegil meilt Euroopat röövida,» teatas ta suundudes kohtumisele oma EL-i asutajariikide välisministritega Berliinis.

Steinmeieri sõnul on Euroopa Liit edukas rahu ja stabiilsuse tagamise projekt ning bloki siseselt on suur vajadus seda kaitsta ja tugevdada.

«Antud olukorras ei saa lubada ei hüsteeriat ega tardumist,» sõnas ta.

«Me ei tohi kiirustada tõtakatele sammudele, teeseldes, et meil on kõik vastused olemas. Samas ei tohi me ka pärast brittide otsust langeda depressiooni või tegevusetusse,» ütles Steinmeier.

Steinmeier võõrustab Berliinis Prantsuse, Hollandi, Itaalia, Belgia ning Luksemburgi välisministreid. Tema sõnul arutavad ministrid ühistegevust rändekriisi küsimuses, samuti töötuskriisi ja julgeolekut.

Briti peaminister David Cameron teatas pärast hääletustulemuste selgumist, et plaanib ametist tagasi astuda, ent seda hiljemalt oktoobriks, kui konservatiivid endale uue juhi valivad. Ühendkuningriigi peaminister lisas, et Lissaboni leppe ühendusest lahkumist lubava 50. artikli jõustamine jääb uue valitsusjuhi ülesandeks.

Euroopa Liidu liidrid - Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk, Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker, Euroopa Parlamendi president Martin Schulz ja eesistujariigi Hollandi peaminister Mark Rutte - väljendasid selgelt, et protsessiga tuleks ühele poole saada nii kiiresti, kui võimalik, ning et Suurbritannia peaks kõnelusi alustama kohe. «Meil on reeglid, et seda teha nagu kord ja kohus,» seisis avalduses.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles