EL-i asutajariigid: Suurbritannia lahkumisprotsess alaku kiiresti (9)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa Liidu asutajariigid tahavad, et Suurbritannia alustaks võimalikult kiiresti ühendusest lahkumist, et EL ei jääks määramatuse perioodi, teatas Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier täna.

Berliinis Prantsuse, Itaalia, Hollandi, Belgia ja Luksemburgi välisministreid võõrustav Steinmeier ütles, et asutajariigid on ühel meelel, et London ei tohi viivitada EL-ist lahkumise keeruka protsessi algusega.

«Me ütleme üheskoos, et see protsess peab algama võimalikult kiiresti, et me ei jääks pikaks ajaks määramatuse perioodi ning saaksime keskenduda Euroopa tulevikule ja tööle selle suunas,» lausus Saksa esidiplomaat.

«Me mõistame ja austame referendumi tulemust ja saame aru, et Suurbritannia keskendub nüüd Suurbritanniale,» lausus Steinmeier. «Ent Londonil lasub vastutus mitte üksnes Suurbritannia ees. Meil tuleb nüüd lubada keskenduda Euroopa tulevikule ja see tähendab, et Suurbritannias langetatud otsuse järel peab algama läbirääkimisprotsess Suurbritannia lahkumiseks,» lisas ta.  

EL-i eesistujariigi Hollandi välisminister Bert Koenders kutsus alustama viivitamatult heas usus läbirääkimisi Londoniga. «Me peame edasi liikuma, uue lehekülje pööramine on hädavajalik.»

Prantsuse välisminister Jean-Marc Ayrault kutsus Suurbritanniat kiiresti nimetama uut peaministrit selleks, et riigi lahkumisprotsess EL-ist saaks alata.

«Uus peaminister tuleb määrata, sellele kulub paar päeva,» ütles Ayrault Berliinis.

Briti peaminister David Cameron teatas reedel pärast seda, kui Ühendkuningriigi valijad otsustasid EL-ist lahkuda, et jätkab peaministrina oktoobrini, mil valitsevad konservatiivid valivad endale uue esimehe, kes esitab ühendusele lahkumisavalduse.

Ministrid kaitsesid ühisavalduses EL-i pikka ja edukat teekonda alates tagasihoidlikust algusest 1957. aastal, mööndes samas, et mõned meie ühiskondade osad ei ole rahul sellega, kuidas EL praegu toimib.

«EL seisab globaliseeruvas maailmas silmitsi tohutute väljakutsetega, millega tuleb toime ainult parem EL,» kirjutasid välisministrid, tuues prioriteetidena välja migratsiooni ja põgenikud, julgeoleku ja majanduskasvu.

Ministrid möönsid EL-i liikmesriikide erinevaid ambitsioonikuse tasemeid Euroopa integratsiooni küsimuses ja seda, et EL peab leidma paremaid viise nendega arvestamiseks.

Kommentaarid (9)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles