Johannesson kuulutas end Islandi presidendivalimiste võitjaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guðni Jóhannesson,
Guðni Jóhannesson, Foto: Scanpix/AFP

 Islandi presidendivalimiste soosik, ajaloolane ning poliitkommentaator Guðni Jóhannesson kuulutas end pühapäeval valimiste võitjaks.

Varem teatas Islandi ringhääling RUV, et pärast enam kui neljandiku häälte kokkulugemist oli Jóhannessoni toetus üle 37 protsendi. Tema lähimal konkurendil Halla Tómasdóttiril veidi alla 30 protsendi.

Islandi presidendivalimistel peetakse vaid üks voor.

Väljastpoolt poliitikat tulevat Jóhannessoni peetakse mõõdukaks ja konsensusmeelseks.

Jóhannesson otsustas enda sõnul presidendiks kandideerida pärast nn Panama paberite skandaali puhkemist aprillis, kui maksuparadiisi ettevõtte kasutamises hakati süüdistama ka toonast peaministrit Sigmundur Davíð Gunnlaugssoni.

Aprillis lekkinud maksudokumendid näitasid, et Islandi peaminister ja tema abikaasa Anna Sigurlaug Pálsdóttir kasutasid maksuparadiisi ettevõtet miljoniste investeeringute varjamiseks. Islandi parempoolne koalitsioonivalitsus esitas seejärel uueks peaministriks senise põllumajandusministri Sigurður Ingi Jóhannssoni.

47-aastane Jóhannesson on vastu Islandi liitumisele Euroopa Liiduga.

Saareriigi presidendi amet on valdavalt tseremoniaalne ning tema funktsiooniks peetakse peamiselt põhiseaduse ja rahvusliku ühtsuse tagamist.

Islandi praegune president, 73-aastane Ólafur Ragnar Grímsson on pidanud riigipeametit 20 aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles