Šoti minister: Endist Suurbritanniat ei ole enam (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicola Sturgeon.
Nicola Sturgeon. Foto: AFP/SCANPIX

Sellist Suurbritanniat, mille koosseisus jätkamise poolt Šotimaa 2014. aastal hääletas, ei ole enam, väitis Šoti esimene minister Nicola Sturgeon täna.

«Suurbritanniat, mille koosseisus jätkamise poolt Šotimaa 2014. aastal hääletas, ei ole enam,» ütles Sturgeon BBC-le ning märkis, et teine referendum eraldumise poolt on vägagi tõenäoline.

«See ei saa olema 2014. aasta referendumi kordamine, kuna kontekst ja olud on drastiliselt muutunud,» lisas ta.

Šotlased hääletasid 2014. aastal 55 protsendiga Ühendkuningriigi koosseisu jäämise poolt. Kuid Panelbase`i küsitluse kohaselt tahaks nüüd 52 protsenti küsitletutest Ühendkuningriigi koosseisust lahkuda. Need tulemused on saadud pärast Brexiti referendumi õnnestumist, kus tervelt 62 protsenti šotlastest hääletas liitu jäämise poolt.

Peale hääletustulemuste selgumist teatas Sturgill, et uue iseseisvusreferendumi korraldamine kahe aasta jooksul on vägagi tõenäoline ning lisas, et tahab saada osa Suurbritannia tulevastel läbirääkimistel Brüsseliga.

«Mis juhtub Suurbritanniaga, on see, et saavad olema väga kahjustavad ja valulikud tagajärjed. Ma tahaksin Šotimaad selle eest kaitsta,» ütles Šoti Rahvuspartei juht täna.

Küsimusele, milline oleks Šotimaa positsioon läbirääkimistel Brüsseliga ning kas see peaks ühinema eraldi riigina, vastas Sturgill, et see ei oleks otsus selle üle, kas Šotimaa lahkub, vaid selle üle, et Šotimaa jääb. «Meie argument on see, et me ei tahtnud lahkuda. See ei ole nii, et me valisime lahkumise ja üritame nüüd uuesti sisse saada.»

Lisaks hoiatas ta võimalikku tulevast Briti peaministrit Šoti iseseisvusreferendumi vetostamise eest: «Ma arvan, et see oleks Šotimaa elanikele täiesti vastuvõetamatu.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles