Schulz: Cameron peaks alustama EL-ist lahkumise menetlust ülemkogul

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Schulz.
Martin Schulz. Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa parlamendi president Martin Schulz ärgitas Briti peaministrit David Cameroni alustama Euroopa Liidust lahkumise ametlikku protsessi teisipäeval algaval Euroopa Ülemkogul.

Suurbritannias 23. juunil toimunud rahvahääletuse ja riigi lahkumise vahele jääv ebaselge periood viib veelgi suurema ebakindluseni ja seega ohustab töökohti, lausus Schulz Saksa nädalalehele Bild am Sonntag.

«Briti konservatiivide parteitaktika tõttu teeb kõhklemine kahju kõigile,» lisas ta.

«Seetõttu ootame Briti valitsuselt nüüd lubaduse täitmist. Teisipäeval toimuv tippkohtumine on õige aeg.»

Euroopa Parlamendi neli suurimat parteide ühendust koostasid ka eelnõu, milles ärgitatakse Cameroni alustama Suurbritannia lahkumismenetlust teisipäeval, kirjutas Saksa nädalaleht Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Cameron ütles üleeile pärast seda, kui Ühendkuningriigi valijad otsustasid EL-ist lahkuda, et jätkab peaministrina oktoobrini, mil valitsevad konservatiivid valivad endale uue esimehe, kes esitab ühendusele lahkumisavalduse.

EL-ist lahkumiseks tuleb rakendada Lissaboni lepingu artiklit 50. Esimese sammuna peab Suurbritannia Euroopa Ülemkogu ametlikult teavitama, et kavatseb ühendusest lahkuda. Seejärel algavad kaks aastat kestvad väljumisläbirääkimised, mida on poolte üksmeele korral võimalik pikendada.

Neljapäeval peetud referendumil toetas Suurbritannia lahkumist EL-ist 51,9 protsenti valijatest, 48,1 protsenti toetas liitu jäämist.

Ülemkogu tippkohtumine toimub 28.-29. juunini ning erakorralise istungi peab ka Euroopa Parlament.

EL-i kuue asutajariigi välisministrid kohtusid eile Berliinis ning ärgitasid Suurbritanniat alustama lahkumismenetlust võimalikult ruttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles