Valls: vabakaubanduslepe on praegusel kujul vastu EL-i huvidele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manuel Valls.
Manuel Valls. Foto: AFP/SCANPIX

Prantsuse peaminister Manuel Valls sarjas läbirääkimiste järgus olevat Ühendriikide ja Euroopa Liidu vabakaubanduslepet TTIP, sest tema hinnangul on see vastuolus EL-i huvidega.

«Mitte ühtegi vabakaubanduslepet ei tuleks sõlmida, kui see ei austa EL-i huve,» lausus Valls võimuerakonna Sotsialistliku Partei liikmetele. «Prantsusmaa on selles valvas,» rõhutas Valls.

«Võin teile ausalt öelda, et Atlandi-ülest kaubanduslepet ei saa olla. See lepe pole õigel rajal,» lausus ta.

Atlandi-ülese kaubandus- ja investeerimispartnerluse lepinguga (TTIP) tahetakse vähendada regulatsioone ja kaubandustõkkeid ning luua maailma suurim vabakaubandus- ja investeeringute ala.

EL ja USA peavad leppe üle läbirääkimisi juba viimased kolm aastat. Pooled üritasid läbirääkimistega lõpuni jõuda aasta lõpuks ehk pisut enne Ühendriikide presidendi Barack Obama teise ametiaja lõppu.

Läbirääkimiste järgmine voor peaks toimuma juulis, kuid Euroopas vastuseis leppele suureneb, eriti Prantsusmaal ja Saksamaal.

«TTIP sunniks peale vaatenurga, mis poleks pelgalt populismi kasvulavaks, vaid ka vaatenurga, mis oleks halb meie majandusele,» lausus Valls. Peaminister tõi esile piimakvoodi dramaatilised tagajärjed. Piimatööstus on Prantsusmaa üks suurimatest sektoritest.

Valls pidas kõne pärast neljapäeval toimunud rahvahääletust Suurbritannias. Suurbritannia on vabakaubanduse jõuline toetaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles