Iisrael ja Türgi leppisid kokku suhete normaliseerimises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi.
Türgi. Foto: BAZ RATNER/REUTERS

Iisrael ja Türgi leppisid pühapäeval Roomas kokku suhete taastamises, mis lagunesid kuus aastat tagasi, teatasid õhtul kõnelustele lähedalseisvad allikad.

Iisraeli tundmatuks jääda soovinud ametniku sõnul teatatakse suhete normaliseerimisest ametlikult esmaspäeval ja kolmapäeval peaks see minema kinnitamiseks juudiriigi julgeolekukabinetti.

Iisraeli ja Türgi suhted said ränga hoobi 2010. aasta mais, kui Iisraeli eriüksused ründasid Gazasse suundunud abilaevastikku. Türgile kuuluval alusel Mavi Marmara sai surma üheksa Türgi aktivisti, kümnes suri hiljem haiglas.

Türgi ja Iisrael kutsusid 2010. aasta kriisi ajal tagasi oma suursaadikud.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan on varem öelnud, et Türgi tingimused suhete normaliseerimiseks on selged - Gaza blokaadi tühistamine, Mavi Marmara ohvrite eest hüvitise maksmine ja abiflotilli vahejuhtumi eest vabanduse palumine.

Iisrael on juba vabandanud ning läbirääkimistel kompensatsiooni üle tehakse edusamme. See jätab Iisraeli blokaadi Hamasi kontrolli all olevale Gaza sektorile ainsaks oluliseks takistuseks kahe riigi suhete normaliseerimise teel.

Türgi ajalehe Hürriyet andmeil on pooled jõudnud kompromissini, mille kohaselt saadab Türgi abi palestiinlastele Iisraeli Ashdodi sadama kaudu, mitte otse Gaza sektorisse.

Pühapäeval kohtusid Roomas ka Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ja USA välisminister John Kerry, et arutada Iisraeli-Palestiina rahukõnelusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles