Hispaania peaminister nõuab õigust edasi valitseda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy tervitab koos abikaasaga oma toetajaid pärast valimisvõitu.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy tervitab koos abikaasaga oma toetajaid pärast valimisvõitu. Foto: SCANPIX

Hispaania erakorralised valimised võitnud valitseva konservatiivse Rahvapartei (PP) juht, peaministri kohusetäitja Mariano Rajoy nõuab õigust edasi valitseda.

Rajoy kuulutas esmaspäeva varahommikul PP pühapäeval peetud valimiste võitjaks. Rahvapartei kogus 32,7 protsenti häältest, saades 350-kohalises parlamendis 137 kohta. Seda on 14 võrra rohkem kui viimastel valimistel detsembris.

«Me võitsime ja nõuame õigust valitseda,» ütles Rajoy rahvuslippe lehvitavatele toetajatele. «See on olnud väga raske ja keeruline, kuid me pidasime Hispaania eest tõelise võitluse.» 

«Kui me tulime võimule, siis oli Hispaania pankroti äärel ja nüüd enam pole. Nad (Podemos) räägivad, et ajavad asjad võluväel korda, kuid sedasama lubas Tsipras (Kreeka peaminister Alexis Tsipras) Kreekas,» jätkas Rajoy.

Sotsialistlik Tööpartei (PSOE) saavutas 23-protsendise toetusega teise koha, saades 85 kohta parlamendis. Kasinusvastane liit Unidas Podemos jäi 71 kohaga kolmandaks ning tsentristlik Ciudadanos 32 kohaga neljandaks.

Ehkki PP võitis rohkem parlamendikohti kui detsembris, seisab erakond silmitsi samade probleemidega, mis nurjasid toona võimuliidu moodustamise.

Aastatel 2011-2015 koalitsioonipartneriteta Hispaaniat valitsenud PP jäi detsembris ilma parlamendienamusest, mida ei suudetud ka seekord taastada.

Seetõttu seisavad Hispaanial ees keerulised koalitsioonikõnelused. Eelmisel korral keeldusid PSOE ja Podemos Rajoyga koos valitsemast ning PP ja Ciudadanos ei saavutanud kahe peale enamusvalitsuse moodustamiseks piisavalt hääli.

Läbi kukkus ka PSOE liidri Pedro Sáncheze katse moodustada kolmikliit Podemose ja Ciudadanosega. Sánchez süüdistas võimuläbirääkimiste nurjumises Podemose liidri Pablo Iglesiase paindumatust.

Kuna erakonnad ei suutnud eelmiste valimiste järel valitsust moodustada, kuulutas kuningas Felipe VI välja erakorralised valimised. Rajoy jätkas vahepealse aja peaministri kohusetäitjana.

Ka sel korral ei saavutanud PP ja Ciudadanos kahe peale enamuseks vajalikku 176 häält, mistõttu peavad nad otsima toetust väikestelt regionaalparteidelt või sotsialistidelt.

Päevaleht El Pais, mis on traditsiooniliselt lähedane PSOE-le, kutsus esmaspäeval juhtkirjas sotsialiste lubama PP-l edasi valitseda.

«Sotsialistid peaksid valitsuse moodustamise hõlbustamiseks kuulama valijate antud mandaati, jääma opositsiooni ja lubama valitseda erakonnal, kel on selleks piisavalt hääli,» kirjutas leht.

Podemos moodustas pühapäevaste valimiste eel koalitsiooni roheliste-kommuniste Izquierda Unidaga (IU) ja tema liitlastega, lootes tõusta sotsialistide asemel peamiseks opositsioonijõuks. Ehkki arvamusküsitlused ennustasidki Unidas Podemosele teist kohta, jäid nad sotsialistide järel siiski kolmandaks.

20. detsembri valimised tegid lõpu Hispaania traditsioonilisele kaheparteisüsteemile ning tõid parlamenti Podemose ja Ciudadanose, mis on välja kasvanud rahulolematusest kasinusmeetmete ja korruptsiooniskandaalidega. Ciudadanose esilekerkimisele andsid tõuke ka Kataloonia autonoomse piirkonna iseseisvuspüüdlused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles