Iisraeli peaminister kinnitas leppimist Türgiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vigastatud Iisraeli eriüksuslane Mavi Marmara pardal.
Vigastatud Iisraeli eriüksuslane Mavi Marmara pardal. Foto: SCANPIX

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu kinnitas eile meedias ilmunud väiteid, et Iisrael ja Türgi on kokku leppinud suhete taastamises.

Netanyahu ütles, et suhete normaliseerimine Türgiga on tähtis samm. Leppe üksikasjad lubas ta avaldada tänase päeva jooksul. Küll aga kinnitas valitsusjuht, et leppel on positiivne mõju juudiriigi majandusele.

Türgi peaminister Binali Yıldırım kinnitas täna kokkulepet ja märkis, et  juudiriik maksab Türgile 20 miljonit dollarit kompensatsiooni. Kompensatsiooni suurus kuus aastat tagasi Iisraeli eriüksuslaste poolt tapetud türklaste eest oli peamine küsimus, mille üle riigid läbirääkimisi pidasid. 

Samuti teatas Yıldırım diplomaatiliste suhete taastamisest suursaadikute tasemel. Kuigi Iisrael ei lõpeta Gaza sektori blokaadi, jõudsid riigid kokkuleppele selles, et Türgi võib sinna abi saata Iisraeli Ashdodi sadama kaudu.

Iisraeli ja Türgi suhted muutusid pingeliseks 2010. aastal, kui Iisraeli eriüksuslased korraldasid Vahemerel rahvusvahelistes vetes rünnaku Gazasse teel olnud Türgi abilaevale Mavi Marmara ning tapsid mereblokaadi murda üritanud alusel üheksa türklasest aktivisti.

Juudiriik on kinnitanud, et eriüksuslased tegutsesid enesekaitseks ja vastavuses rahvusvaheliste seadustega. ÜRO uurimisraporti kohaselt kasutas Iisrael aga üleliigset jõudu abilaevastiku peatamisel. Samas leidsid raportöörid, et juudiriigi kehtestatud mereblokaad Gaza vastu oli seaduslik. 

Tüli süvendasid seejärel ka erinevad Iisraeli-vaenulikud avaldused Türgi praeguselt presidendilt Recep Tayyip Erdoğanilt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles