Soome TV: Bangladeshi mehed töötasid orjapalga eest

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koristaja töövahendid
Koristaja töövahendid Foto: SCANPIX

Soomes näitavad inimkaubandusega seotud kuriteod kiiret tõusutendentsi, eriti suur oht sattuda orjastavatesse tingimustesse on kehval positsioonil olevatel immigrantidel.

Kui tööandja sunnib peale ületunde ja miinimumpalgast väiksemat töötasu, on tegemist inimkaubandusega, vahendas YLE.

Telesaate «Ajankohtainen kakkonen» ajakirjanikud intervjueerisid kahte Bangladeshist Soome paar aastat tagasi tulnud meest.

Soomlasest tööandja andis meestele öötööd koristajatena. Paari esimese kuu jooksul ei saanud nad üldse palka. Seejärel olukord paranes, kuid vähe. Madalaimaks kuupalgaks oli 200 eurot ehk 3130 krooni.

Soome pääsemiseks oli kumbki mees maksnud vahendajatele ja reisikuludeks 15 000 eurot (235 000 krooni), suur osa sellest oli võetud võlgu. Seetõttu tegid mehed tööd seitse päeva nädalas.

Üks meestest töötas kolm kuud nii öises kui päevases vahetuses. «Ärkasin kell 3. Läksin kohe tööle. Töötasin öö läbi ja ka päeval ning naasin koju kell 17.»

Sellise tempo juures teenisid mehed kuus 1300 eurot ehk 20 340 krooni.

Bangladeshi meestega juhtunud loost kasvas välja minu tsiviilprotsess ja kuritegu uurib ka kriminaalpolitsei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles