Brexit vallandas võõraviha (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Union Jacki värvides Varssavi teaduse- ja kultuuripalee päev enne hääletust. Poola pealinna võimud lootsid sel moel veenda britte jääma ELi.
Union Jacki värvides Varssavi teaduse- ja kultuuripalee päev enne hääletust. Poola pealinna võimud lootsid sel moel veenda britte jääma ELi. Foto: SCANPIX

Ühendkuningriigis neljapäeval toimunud referendumi järel on suurenenud saareriigis võõravihast ajendatud intsidentide arv.

Näiteks Londonis Hammersmithi piirkonnas kirjutati nädalavahetusel kohaliku Poola kultuurikeskuse uksele haavavaid loosungeid, mille sisu ei soovinud kommenteerida ei kultuurikeskuse ega ka politsei esindajad. Politsei uurib juhtunut rassismist ajendatud kuriteona.

Kagu-Inglismaal Huntingdonis leidsid kohalikud poolakad reedel ehk päev pärast hääletust oma postkastidest või kodu ukse eest kaardikese sõnumitega «Aitab Poola kahjuritest» ja «Mine koju, Poola rämps».

Kohaliku väljaande Cambridge News teatel leiti samasisulised inglise- ja poolakeelsed sõnumid ka ühe kohaliku kooli juurest. Ka Huntingdonis toimunut uurib politsei kui rassivihast tingitud kuritegu, mille eest võidakse maksimaalselt karistada seitsmeaastase vangistusega.

Juhtunu vastu on võtnud sõna nii Poola suursaadik Ühendkuningriigis kui ka mitmed Briti poliitikud nii tooride kui ka leiboristide ridadest.

Sotsiaalvõrgustikes on teatatud ka itaallaste, moslemite ja rumeenlaste vastu suunatud vihapursetest nii Inglismaa koolides, poodides, kohvikutes, lennu- ja rongijaamades ja mujal. Enamasti nõutakse võõrmaist päritolu inimeste lahkumist Ühendkuningriigist.

Näiteks kirjeldas lordidekoja konservatiivist saadik paruness Warsi, kes on Pakistani päritolu, kuidas ta kuulis rühma noori mehi karjumas tänaval moslemist tüdrukule: «Kasi välja, me hääletasime lahkumise poolt.»

«Vaadake, me hääletasime lahkumise poolt, nüüd on teil aeg lahkuda,» kirjeldas Warsi inimeste suhtumist moslemite vastu. «Ja nad ütlevad seda isikutele ja peredele, kes on siin olnud kolm, neli, viis põlvkonda. Atmosfäär tänavatel pole hea,» lisas Warsi, kes algselt pooldas Ühendkuningriigi lahkumist EList, kuid muutis oma otsust, pidades lahkumise pooldajate kampaaniat lõhestavaks ja ksenofoobseks.

Veel üks vahejuhtum leidis aset Gloucesteri kohalikus kaubanduskeskuses. «See on nüüd Inglismaa, välismaalastel on 48 tundi, et siit minema tõmmata. Kas keegi on siin välismaalane?» olevat üks mees reede õhtul kassas järjekorda oodates karjunud.

Väidetavalt olevat mees seejärel hakanud sabasseisjaid küsitlema. «Ta viitas ühele härrasmehele enda ees ja ütles: «Kust te pärit olete? Kas te olete hispaanlane, itaallane, rumeenlane?» Ja ta vastas: «Ei, ma olen inglane.»,» kirjeldas üks pealtnägija.

Briti peaministri David Cameroni pressiesindaja ütles täna, et valitsus ei salli sallimatust, migrantide hirmutamist ja avaldusi, et nad peavad riigist lahkuma. Londoni linnavõimud suurendasid vihakuritegude sagenemise tõttu pealinnas aga politseinike valmisolekut.

Briti päevalehe Guardian hinnangul näitavad taolised vahejuhtumid ekslikku arvamust, et Ühendkuningriigis elavatel ELi kodanikel tuleb referendumi järel riigist lahkuda.

Ka Ühenkuningriigi lahkumise kampaania üks liider Boris Johnson ütles väljaandes Telegraph avadlatud arvamusloos, et lahkulöömise järel on kaitstud nii Ühendkuningriigis elavate ELi kodanike kui ka ELis elavate Briti kodanike õigused.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles