Saksamaa ja Prantsusmaa tõotasid ELi tugevdada (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frank-Walter Steinmeier (vasakul) ja Jean-Marc Ayrault.
Frank-Walter Steinmeier (vasakul) ja Jean-Marc Ayrault. Foto: SCANPIX

Saksamaa ja Prantsusmaa välisminister tõotasid täna tugevdada Euroopa Liitu vastuseks Ühendkuningriigi otsusele ühendusest lahkuda ning kutsusid bloki teisi riike selle ettevõtmisega ühinema.

Astume edasisi samme Euroopa poliitilise ühenduse suunas ning kutsume teisi Euroopa riike meiega liituma selles ettevõtmises, ütlesid Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier ja tema Prantsuse ametivend Jean-Marc Ayrault ühisavalduses.

«Saksamaal ja Prantsusmaal on vastutus tugevdada ELis solidaarsust ja sidusust,» seisab dokumendis, milles on viide ka sellele, et liikmesriikide seas on edasise lõimumise ambitsioonide asjus erinevad seisukohad.

Ministrid tegid ettepaneku suurendada koostööd kolmes valdkonnas: sise- ja välisjulgeolek, põgenike- ja rändekriis ning koostöö fiskaalpoliitika valdkonnas ja majanduses.

Pärast Ühendkuningriigi otsust lahkuda pole õigeks vastuseks pelgalt üleskutse rohkema Euroopa järele või lihtne järelemõtlemisetapp, ütlesid ministrid.

Dokumendis rõhutati, et Saksamaa ja Prantsusmaa on jätkuvalt kindlalt veendunud, et EL on ajalooliselt ainulaadne ja asendamatu raamistik vabaduse, jõukuse ja julgeoleku taotlemiseks Euroopas, selle rahvaste vahelistele rahumeelsetele suhetele kaasaaitamiseks ning maailmas rahu ja stabiilsuse saavutamiseks.

«Mõlemad meie riigid jagavad ühist saatust ja ühiseid väärtusi. Mõlemad koos on aluseks meie rahvaste üha lähedamale liidule,» märgiti selles.

Ühisavaldus eelneb homme Brüsselis algavale Ülemkogule, kus muu hulgas tuleb arutlusele ka Brexiti küsimus. Siiski pole selge, millal britid otsutavad Lissaboni leppe 50. paragrahvi järgi lahkumiskõnelused käivitada ja kas üldse. EL on teatanud, et enne avalduse saamist ei toimu ka mingeid varjatud ja mitteametlikke läbirääkimisi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles